Verdienen aan verduurzamen

Veel ondernemers weten niet hoe ze moeten beginnen met het verduurzamen van hun bedrijfspand. Ondernemers kunnen een gratis energiescan aanvragen. Energieke Regio voert deze scan uit.

Rabobank en de gemeente bieden deze scan aan. Wethouder Stephan Brandligt legt uit waarom. “We willen samen bedrijven bewegen om stappen te zetten in verduurzaming. Door energie te besparen of schone energie op te wekken.” Directeur Marielle Blauwhoff van de Rabobank in Delft vult aan: “De energiescan geeft niet alleen inzicht in de mogelijkheden om te verduurzamen. Maar ook in hoe je slim kunt investeren in duurzaamheid. En hoe je die investering kunt terugverdienen. Ook kijkt Energieke Regio of je als ondernemer in aanmerking komt voor subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Energieke Regio kan ondernemers ook in het vervolgtraject verder helpen met onafhankelijk advies.”

Veel voordeliger uit

Diverse Delftse ondernemers hebben geïnvesteerd in het verduurzamen van hun bedrijf. Zoals Rick Rust van Rust Food. Bij Rust Food bleek uit de gratis energiescan waar ze als horeca groothandel op moet letten en wat ze eventueel kunnen aanpassen op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben ze in het depot een grote hal en een koelcel die veel stroom verbruikte. Door de koelcel van -26 °C naar -24 °C te verzetten scheelde dit al € 6.000 per jaar. Daarnaast werd uit de energiescan duidelijk dat ze met zonne-energie op jaarbasis veel voordeliger uit zijn. Via een collectieve aanbesteding hebben ze de zonnepanelen laten plaatsen. Rust Food wekt nu volledig het eigen jaarverbruik aan stroom op via zonnepanelen. Dit scheelt € 25.000 per jaar. Meer ervaringen van ondernemers met de gratis scan kunt u lezen op de website van Energieke Regio.

Subsidie op zonnepanelen

SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) kan slechts één keer per jaar worden aangevraagd. De inschrijving voor de komende SDE++ regeling gaat open op 5 oktober 2021 en inschrijven kan tot en met 11 november. Met deze overheidssubsidie wordt de door de ondernemer opgewekte stroom voor een periode van 15-16 jaar gesubsidieerd. Hiermee zijn de terugverdientijden relatief kort en is de businesscase voor de meeste ondernemers en maatschappelijke organisaties interessant.
Let op: er is een reële kans dat het beschikbare subsidiebudget al in de eerste dagen wordt overtekend. Wilt u kans op maken toekenning? Dan is het tijd om nu in actie te komen!

NIEUW: Subsidieregeling Verduurzaming MKB

MKB-ondernemers (met een jaarlijks verbruik van minder dan 50.000 kWh elektra en minder dan 25.000 m3 aardgas) kunnen vanaf 1 oktober 2021 gebruikmaken van een nieuwe subsidieregeling. Die kan € 1.500 - € 2.500 extra voordeel opleveren! Bijvoorbeeld door deze subsidie te gebruiken voor advies en begeleiding bij de realisatie van zonnepanelen op uw bedrijfsdak en/of het nemen energiebesparingsmaatregelen. Zonder noemenswaardige meerkosten van uzelf is dit bedrag toereikend om u met onafhankelijke expertise bij te laten staan. Energieke Regio ontzorgt u dan volledig. U wordt dan geholpen met de subsidieaanvraag, u wordt bijgestaan met het maken van de juiste keuzes en voorzien van onafhankelijk advies. En bovendien kunt u gebruik maken van collectieve inkoop waardoor u scherpe prijzen krijgt met hoge kwaliteit. Tot en met de uitvoering en oplevering krijgt u energieadvies op maat en wordt alles voor u in goede banen geleid.

Vraag gratis advies

Zowel het zonnepanelenadvies als de energiescan zijn gratis beschikbaar voor alle ondernemers en maatschappelijke organisaties in Delft die aan de slag willen met verduurzaming. Aanmelden kan via Energieke Regio.nl


Meer ondernemersnieuws? Meld u aan voor een gratis abonnement op de ondernemersnieuwsbrief N@twerk Delft.