Verduurzamen met de Klimaatmaat

Wilt u duurzamer wonen en leven? De Klimaatmaat, opgezet door De Papaver, ondersteunt Delftenaren hierbij. 

Duurzaamheidscentrum De Papaver heeft de Klimaatmaat in het leven geroepen. De Klimaatmaat ondersteunt bewoners in Delft bij het klimaatbestendig maken van hun buitenruimte. Dit doet ze met een netwerk van klimaatmaten: Delftenaren die ervaring hebben met het klimaatbestendig maken van hun leefomgeving en die met advies en hulp klaarstaan voor stadgenoten.

Tegel eruit, plant erin

Een van deze klimaatmaten is Mick van der Steeg. “Ik ben met De Papaver in contact gekomen omdat ik in de Delftse Bomenwijk wilde beginnen met ‘Tegel eruit, plant erin’. Dat is een concept dat in Den Haag al jaren bestaat onder de naam ‘Operatie Steenbreek’ en dat ik ook graag in Delft wil introduceren."

Container

Het idee is, aldus Van der Steeg, dat bewoners een tegel uit hun voor- of achtertuin vervangen door een plantje. "We zijn nog bezig met de uitwerking, maar we willen zorgen voor een grote container waar mensen hun tegel kunnen achterlaten en een leuk plantje kunnen uitkiezen om de tuin leuker en groener te maken. Het idee is om dit, met de lessen die we leren uit deze eerste actie in de Bomenwijk, op meer plekken in Delft te organiseren. Dus wilt u in uw wijk ook deze actie organiseren, laat het weten: wij helpen u graag!”

Klimaatbestendig

Met zijn initiatief kwam Van der Steeg in contact met De Papaver. Dat leidde ertoe dat hij aan de slag ging als Klimaatmaat. Annie Breeuwsma, projectleider klimaatadaptatie bij De Papaver, licht toe hoe de Klimaatmaat ontstond: “Het projectplan is twee jaar geleden al geschreven en ontwikkeld in samenspraak met de gemeente. Het klimaat verandert, er zijn langere periodes van droogte én hevige regenval. De biodiversiteit staat onder druk. Met dit project willen we bewoners stimuleren hun eigen tuin klimaatbestendig te maken. Zo kun je bij Mick terecht voor praktische hulp en hulp bij subsidieaanvragen. Met hun inspanningen, klein en groot, dragen de klimaatmaten bij aan een klimaatbestendig Delft."

Veel regen is gratis water

De Klimaatmaat richt zich vooral op een toegankelijke en leuke aanpak voor bewoners. “We willen de voordelen van een klimaatbestendige omgeving laten zien”, licht Breeuwsma toe. “Veel regen is natuurlijk ook weer gratis water. En je kunt je huis ook op een natuurlijke manier verkoelen. Denk bijvoorbeeld ook aan eten uit je eigen tuin. Of samen met de buren de buurt groener maken. Naast nuttig is dat ook gewoon leuk.”

Klimaat in de straat

Naast het in contact brengen van bewoners met klimaatmaten organiseert en ondersteunt de Klimaatmaat ook veel initiatieven. “We zijn nu erg druk om allerlei leuke projecten voor te bereiden die we in het voorjaar kunnen lanceren”, vertelt Breeuwsma. “Zo komt in februari de tentoonstelling ‘Klimaat in de straat’ in De Papaver. Ook bieden we starterspakketten aan. Daarmee maken we het mensen gemakkelijk om op een snelle, onderhoudsvriendelijke en budgetvriendelijke manier een klimaatbestendige tuin te maken, met een groen dak, een regenton en een plantenpakket. Er is nu al erg veel belangstelling voor. In maart beginnen we met het project van Mick, Tegel eruit, plantje erin’, en hopelijk volgen daarna andere wijken. In april hopen we meerdere demotuinen te kunnen tonen op The Green Village. Zodat heel Delft er zijn klimaatbestendige inspiratie vandaan kan halen.”

 

 

 

 

Uw mening
Uw mening