‘Wat is de waarde van werk?’

Wat is ‘de waarde van werk’? De waarde voor de maatschappij als geheel, voor de stad Delft en – misschien wel het meest belangrijk – voor het individu. Onderzoeker Tom Geijsen van Ecorys, wethouder Bas Vollebregt, Perspektief-bestuurder Miriam Heringa, en ervaringsdeskundigen Ingrid en Sandra deelden hierover hun verhaal tijdens een BHAG Inspiratiebijeenkomst.

Nog even wat de BHAG ook alweer is: een ‘big hairy audicious goal’, ofwel: een dapper, bijna onhaalbaar, gewaagd doel. Een groot doel, waarbij aan meerder knoppen tegelijk gedraaid moet worden. Waardoor je wel grote stappen móet zetten en wat je ook keihard samen moet doen omdat je er alleen simpelweg niet komt.

Onderzoek: ‘De waarde van werk’

Tom Geijsen deed vanuit Ecorys onderzoek naar initiatieven waarbij mensen aan een maatschappelijk waardevolle en betaalde baan werden geholpen. “Zo doen in Groningen veertig mensen taken in hun wijk, waarbij partijen in de wijk taken aandragen. En in Lelystad zijn tien buurtconciërges actief: zij signaleren, spreken mensen aan. Wat blijkt bij meting van de effecten: mensen zitten beter in hun vel, zijn gezonder en hebben meer inkomsten. Werk dat anders bleef liggen wordt gedaan, waardoor de wijk schoner en veiliger werd. Elke geïnvesteerde euro levert ‘BV Nederland’ € 1½ op. De gemeente bespaart op apparaats- en uitkeringskosten. Over het algemeen doet men minder beroep op de WMO en jeugdzorg. De buurt werd er beter van en ook lokale bedrijven, woningcorporatie, rijk en zorgverzekeraars,” aldus Geijssen.

Begin klein (en doe het samen)

Is zoiets in Delft ook mogelijk? Wethouder Bas Vollebregt ziet dat je zoiets moet doen vanuit een model met gezamenlijk financiering, waarbij onderbouwing helpt. Overheidslagen en private partijen aan tafel zetten en verleiden tot het trekken van de portemonnee. Klein beginnen in wijk of buurt. Om zoiets structureel te kunnen doen is gezamenlijkheid nodig. Geijssen: “Het is heel positief dat er in Delft zoveel verbinding is. Waarde van werk is er niet alleen voor direct betrokkenen, maar ook voor de omgeving en de bedrijven en instituties die er mee te maken hebben”.

Lef en kaders

Miriam Heringa: “Als publieke partij zit je vast in een stelsel. Daarin is nog niet zoveel ruimte. Mensen vanuit Perspektief die gaan werken, versnellen heel erg in het afbouwen van zorg, ergo een ontlasting van de maatschappij. Maar er is geen ‘mal waar het balletje zomaar inrolt’. Het vraagt om lef en kaders. Alles is beter dan mensen niet helpen, want dat kost de maatschappij meer. Partijen in Delft werken hier steeds beter in samen. In Delft is deze samenwerking, blijkt uit contact met collega’s in den lande, beter dan op veel andere plekken.”

Wat werken doet

Sandra werkte ooit in de kinderopvang. “Na een tijd dakloos vond ik de weg weer terug. Ik ben blij met de kans om me te kunnen ontwikkelen. Dat ik daarbij mezelf mag zijn, is voor mij na wat ik meemaakte belangrijk. Dat ik rustig kan opbouwen. Werk was een hele stap ‘weer de boze-mensen-wereld in’. Nu heb ik schatten van collega’s en een topmanager bij Kinderopvang Zon. De ene week gaat het beter dan de ander, maar er is een stijgende lijn. Het geeft me voldoening, ik heb contact met anderen, ik leef weer op. Dat geeft een boost. Al klinkt 12 uur weinig, voor mij 12 uur is nog best veel…” Ingrid werkt dankzij een BHAG-deal met de TU Delft en gemeente bij Werkse! aan een archiefklus. Ze scant grote bouwtekeningen van de TU Delft en oude boeken van het stadsarchief. “Eerder werkte ik 30 jaar bij PostNL. Na ziekte, WW en bijstand kwam ik bij Werkse! terecht. Ik heb weer een doel – werk inspireert.”

Uitdragen

Dit soort verhalen wil de wethouder in de stad uitdragen. “Ook het verhaal van zo’n werkgever.” Jiske Kiers, projectleider BHAG Delft, pleit daarbij voor het opbouwen van uren, om mensen zo de kans te geven zich te ontwikkelen. “Iemand kan niet in een keer van 0 naar 100. Dat is belangrijk om bij werkgevers uit te dragen.”

 

Op de foto vlnr.: Werkse!-directeur Cor van der Wel, Jiske Kiers, Tom Geijsen, Sander van Geene (consulent Werk & Participatie en begeleider van Sandra), Bas Vollebregt, Sandra en Miriam Heringa. Meer weten over BHAG of een BAGH-deal sluiten? Bekijk de BHAG-bijeenkomst op YouTube, bekijk de BHAG-website, of neem contact op met Jiske Kiers, telefoon 06 4301 9176, e-mail jkiers@werkse.nl.

Meer ondernemersnieuws? Abonneer u gratis op de maandelijkse N@twerk, de digitale nieuwsbrief voor Delftse ondernemers - meld u aan!

Uw mening
Uw mening