'We zijn er voor de hele wijk'

Sinds drie jaar zijn Patrick van der Meer en Richard Smit de wijkagenten van Buitenhof.

Richard Smit (links op de foto): “Wijkagent zijn is een vak apart. De drempel om ons aan te spreken, moet zo laag mogelijk zijn. Als wijkagent moet je sociaal zijn en een luisterend oor kunnen bieden. Ook moet je snel kunnen schakelen, verbindingen leggen. Je moet bij wijze van spreken net zo gemakkelijk overweg kunnen met een president als met een verslaafde. We voelen ons soms bijna een maatschappelijk werker, maar we blijven natuurlijk politie. Als het moet, leggen we straf op. Maar zelfs dan blijven we in contact. Als je iemand opgeeft, ben je niet geschikt voor dit werk.”

Beheersbaar

Patrick van der Meer: “Toen we hier begonnen, drie jaar geleden, kenden Richard en ik elkaar nog niet én kenden we de wijk niet. Het kostte even tijd om een goed netwerk op te bouwen en alle sleutelfiguren te kennen. Inmiddels zijn we een hecht team en voelt het als ‘ons’ Buitenhof. Het is een bijzondere, gevarieerde wijk. In een groot deel is niets aan de hand, maar zelfs in buurten met veel armoede wonen tal van bewoners er met ontzettend veel plezier. De criminaliteit is beheersbaar. In het verleden was er in bepaalde buurten sprake van veel overlast, maar mede dankzij goed samenwerkende partners gaat het nu behoorlijk goed. Er zijn naast instanties ook zóveel vrijwilligers die zich voor deze wijk inzetten! Het is fijn om deel uit te maken van dat netwerk.”

Verward persoon

Smit: “Feit is natuurlijk wel dat armoede ook veel andere problemen kan veroorzaken. We hebben het daar flink druk mee – ook omdat Buitenhof gewoon heel veel inwoners heeft en problemen komen vaak eerst bij ons terecht. Als er ’s nachts een verward persoon op straat loopt, bellen ze de politie.”

Kantoorwerk

Van der Meer: “We fietsen zo vaak mogelijk een rondje door de wijk. Dan onderzoeken we de binnengekomen meldingen, proberen zoveel mogelijk problemen meteen op te lossen en overleggen met de partners in de wijk. Ook spreken veel mensen ons aan op straat. Eén uur in de wijk zorgt vaak voor zo’n drie uur kantoorwerk. Wanneer ik mijn werk het leukst vind? Haha, als het lekker druk is; dus elke dag.”

Voetbalkooi

Smit: “Een voorbeeld van een melding? Er was laatst overlast van jongeren die ’s avonds laat nog voetbalden op straat. We gaan dan eerst naar de melder, om te horen wat er precies speelt. Vervolgens maken we een praatje met de veroorzakers en proberen tot afspraken te komen. Soms is het eenvoudig: in dit voorbeeld bleek dat de speciale voetbalkooi al vrij vroeg op slot ging. Die blijft nu wat langer open. Maar het kan ook zijn dat afspraken niet helpen. Dan gaan wij – en ook de andere collega’s – vaker langs om te controleren.”

Te vinden

Van der Meer: “Het allerbelangrijkste is dat wij als wijkagent toegankelijk zijn, dat iedereen ons weet te vinden als het nodig is. Daarom proberen we zoveel mogelijk in de wijk te zijn. Zodat mensen weten dat we er zijn. Voor de héle wijk.”

Wilt u contact met de wijkagent in uw buurt? Kijk op www.politie.nl, klik op ‘mijn buurt’ en typ de postcode in.

Foto: Remco Remeijer

Uw mening
Uw mening