World Cleanup Day

Op World Cleanup Day, dit jaar op zaterdag 18 september, ruimen overal op aarde mensen zwerfafval op. Natuurlijk ook in Delft. Doet u mee?

Zwerfafval is erg slecht voor het milieu. Veel producten, zoals sigaretten en plastic flesjes, breken heel langzaam of zelfs nooit af. Het valt uit elkaar en belandt bijvoorbeeld als plastic soep in zee. Dieren kunnen in plastic verstrikt raken of erin stikken. En via de voedselketen krijgen ook wij plastic op ons bord. Reden genoeg dus om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen.

Twintig miljoen mensen

De World Cleanup Day is een wereldwijde opruimactie. Het idee voor deze dag ontstond in 2008 in Estland, waar vijftigduizend vrijwilligers het hele land opruimden in maar vijf uur. Dertien jaar later, in 2021, doen er al twintig miljoen mensen in 180 landen mee.
In Nederland wordt de World Cleanup Day georganiseerd door de Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. En in Delft organiseert duurzaamheidscentrum De Papaver deze bijzondere dag. U kunt bij De Papaver terecht voor het lenen van opruimmaterialen zoals afvalgrijpers, afvalzakhouders, vuilniszakken, schepnetten en spandoeken. Ook geven medewerkers van De Papaver u graag advies over het organiseren van een opruimactie.

Actie aanmelden

Organiseert u zelf een actie in Delft vanwege World Cleanup Day? Meld uw actie aan vóór 17 september 15.00 uur bij De Papaver voor het lenen van opruimmaterialen. Een actie hoeft niet groot te zijn – als u alleen of met z’n tweeën opruimt, is dat ook een actie.
Doet u liever mee met een actie van iemand anders? Op de website van De Papaver vindt u een overzicht. Voor een mooie match kunt u contact opnemen met De Papaver.