Zo gaat de Tuin van Delft eruit zien

In april kozen Delftenaren en een adviescommissie ‘Tuin van Delft’ als winnend ontwerp voor het Houttuinenplein, aan de noordkant van het station. Ontwerpbureau BOOM Landscape heeft het ontwerp de afgelopen maanden uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Het heeft daarbij de adviezen van Delftenaren tijdens de selectie van het schetsontwerp meegenomen.

Verschillende groenvakken met zitranden. En tussen de groenvakken in, ruimte voor onder meer een terras en buitenexposities. Daarmee wordt de Tuin van Delft een groene, biodiverse plek. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten of even op de trein wachten.

Hergebruikte bestrating

Bijzonder aan het ontwerp is de hergebruikte Delftse bestrating. Die wordt aangelegd in vlakken van verschillende groottes en patronen: een ode aan het eeuwenoude ambacht van stratenmaken. BOOM Landscape maakte hiervoor een inventarisatie van alle soorten bakstenen die door de geschiedenis heen zijn gebruikt en worden gebruikt in de stad. Komend jaar worden zoveel mogelijk bakstenen verzameld om in het nieuwe ontwerp te gebruiken.

Adviezen van Delftenaren

Delftenaren kwamen tijdens de selectieronde ook met adviezen en suggesties. Ze vroegen vooral extra aandacht voor de opvang van regenwater, zitcomfort en de looplijnen over het plein. BOOM Landscape heeft deze adviezen meegenomen in de uitwerking van het voorlopig ontwerp. De ontwerpers hebben de groenvakken iets gedraaid. Dat zorgt voor een logische en directe wandelroute tussen het station en de binnenstad. En voor een betere afscheiding tussen Tuin van Delft en het aangrenzende fietspad. Ook heeft BOOM Landscape extra aandacht gegeven aan de hoogte en vormgeving van de muurtjes rond de groenvakken om het zitcomfort verbeteren. En het regenwater dat op het plein valt? Dat wordt ondergronds opgeslagen en opnieuw gebruikt voor de beplanting.

Eind 2022, begin 2023

De komende tijd werkt BOOM Landscape verder aan het definitief ontwerp. De aanleg kan beginnen wanneer het Huis van Delft af is, naar verwachting eind volgend jaar. Eind 2022 of begin 2023 kan de aanleg van de Tuin van Delft beginnen.


Kijk voor meer informatie op de speciale pagina over het Houttuinenplein.