Nieuws coronavirus ondernemers

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn vergaande regelingen waar u als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken. Op korte en langere termijn. 

Ondersteuning voor ondernemers

Het kabinet heeft het steunpakket voor banen en economie uitgebreid. Bekijk de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning in dit overzicht:

Regelingen Wat voor hulp?
Tozo Tijdelijke overbrugging voor zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze regeling is voor  zzp'ers of ondernemers met personeel. Die financiële problemen hebben en wonen in Delft. 
TONK Heeft u door de coronacrisis minder inkomsten? Kunt u noodzakelijke kosten zoals uw woonkosten niet meer betalen? En kunt u deze kosten ook niet betalen met een uitkering of andere financiële regelingen? Dan kunt u in april 2021 een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen.
NOW Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen.
TVL De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen. Maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers krijgen een subsidie voor hun vaste lasten. De TVL-subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies.
COL Groeibedrijven kunnen de Corona Overbruggingslening aanvragen (COL). Dit overbruggingskrediet is voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers. U vraagt de lening aan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Ook kunt u informatie en hulp krijgen van:

Wie? Wat voor hulp?
Financiële Winkel voor Ondernemers Hulp voor zelfstandig ondernemers in Delft met schulden. 
Hulp bij heroriëntatie Bent u zelfstandig ondernemer? En heeft u door de coronacrisis minder inkomen gehad? Als u nadenkt over een nieuwe toekomst, staat u er niet alleen voor. U kunt hulp krijgen om u voor te bereiden op nieuwe mogelijkheden.

Meer regelingen

Meer informatie over hulp en steunpakketten vindt u op de website van:

Winkels

 • Supermarkten zijn open. En ook de bakker, slager en andere winkels voor eten en drinken.
 • Bij alle winkels is bestellen of afhalen mogelijk
 • Winkels mogen klanten op afspraak ontvangen
 • Weekmarkten voor levensmiddelen blijven doorgaan
 • Drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens en winkels voor reparatie zijn open
 • Doe-het-zelfzaken zijn open voor afhaal
 • Alcohol verkopen mag niet meer na 20.00 uur

Op de website van de Rijksoverheid ziet u welke winkels open mogen zijn.

Tijdens de avondklok geldt:

 • Winkels voor eten en drinken (zoals supermarkten) sluiten uiterlijk om 21.45 uur
 • Overige winkels sluiten om 20.00 uur

Horeca

Cafés, restaurants en coffeeshops zijn gesloten. Ook terrassen en terrasboten. Eten afhalen mag wel. Alcohol verkopen is na 20.00 uur niet meer toegestaan.

Terras tijdelijk uitbreiden

Heeft u een horecaonderneming in de binnenstad? Dan is het mogelijk om u uw terras tijdelijk uit te breiden zodra de horeca weer open mag. Zo kunt u blijven voldoen aan de coronamaatregelen. Een tijdelijke uitbreiding vraagt u schriftelijk aan. Dit is ook mogelijk als uw onderneming geen terras heeft, maar u straks wel een tijdelijk terras wilt plaatsen.

Avondklok

In Nederland geldt een avondklok. Dit betekent dat iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 4.30 uur 's nachts binnen blijft.

Moet u tijdens de avondklok voor uw werk naar buiten? Dan moet u een werkgeversklaring bij u hebben. Of kunnen tonen, bijvoorbeeld op uw telefoon. In alle sectoren bepaalt de werkgever of het werk noodzakelijk is tijdens de avondklok.

Kijk voor meer informatie over de avondklok op de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook formulieren voor de Eigen verklaring en de Werkgeversverklaring. Ook voor zzp'ers. Gebruik deze formulieren. Het is niet de bedoeling dat u eigen formulieren maakt.

Als ondernemer mag u tijdens de avondklok laten bezorgen. Uw bezorgers moeten dan wel een werkgeversverklaring bij zich hebben.

Mondkapje

 • In publieke binnenruimtes moet iedereen een mondkapje dragen
 • Medewerkers van winkels dragen een mondkapje. Ook als er geen klanten zijn. Of als de winkel dicht is. 
 • Is de winkel dicht en hebben medewerkers een vaste plek? Bijvoorbeeld in een vergadering? Dan hoeven medewerkers geen mondkapje op als er 1,5 meter afstand is tot elkaar. Een mondkapje moet wel op bij heen en weer lopen. 
 • Medewerkers van horecazaken (die voor afhalen open zijn) dragen een mondkapje. Ook achter de kassa.
 • Bij horecazaken hoeven medewerkers in de keuken geen mondkapje op. De keuken moet wel een afgesloten ruimte zijn en niet toegankelijk voor publiek. En iedereen moet 1,5 meter afstand kunnen houden.
 • Bezorgers van maaltijden en verkopers op de warenmarkt hoeven buiten geen mondkapje op

Evenementen

Evenementen zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor een straatfeest of barbecue met de buurt.

Geen reclamebelasting en precario terrassen

Ondernemers hoeven over 2019 en 2020 geen reclamebelasting te betalen. En voor terrassen en terrasboten ook geen precariobelasting. Hiermee ondersteunt de gemeente ondernemers in de huidige coronacrisis. Voor het jaar 2021 krijgen ondernemers mogelijk een korting op de precariobelasting voor terrassen.

Heeft u voor 2019 al een aanslag precariobelasting voor een terras of terrasboot gekregen? Dan zal de RBG deze aanslag intrekken. En het geld dat u al heeft betaald terugstorten op uw rekening.

Uitstel van belastingen

Kunt u als bedrijf of zzp'er de belastingen voor de gemeente en het waterschap niet betalen? Neem contact op met de RBG. Ook kunt u uitstel aanvragen bij de Belastingdienst voor verschillende belastingen.

Meer informatie coronavirus

Uw mening
Uw mening