Nieuws coronavirus ondernemers

Sinds 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Zoals bij de horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen.

Bekijk het overzicht van deze maatregelen. En de coronaregels voor evenementen.

Regels voor uitgaan

  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht in de horeca, bioscoop, theater en bij evenementen
  • Het toegangsbewijs is niet nodig op terrassen
  • Horeca is dicht van 0.00 tot 6.00 uur

Coronapolsbandje

Op 2 plekken in de binnenstad is het mogelijk om een coronapolsbandje op te halen. Met deze bandjes kunnen bezoekers de hele dag verschillende horeca en uitgaansgelegenheden bezoeken.

Terras tijdelijk uitbreiden

De uitgebreide en extra terrassen en terrasboten vanwege corona mogen tot 1 november 2021 blijven staan. Ondernemers kunnen zo de periode tot 1 november benutten als overgangsperiode van de situatie van uitgebreide terrassen naar weer reguliere terrassen.

Geen reclamebelasting en precario terrassen

Ondernemers hoeven over 2019 en 2020 geen reclamebelasting te betalen. En voor terrassen en terrasboten ook geen precariobelasting. Hiermee ondersteunt de gemeente ondernemers in de huidige coronacrisis. Voor het jaar 2021 krijgen ondernemers mogelijk een korting op de precariobelasting voor terrassen.

Heeft u voor 2019 al een aanslag precariobelasting voor een terras of terrasboot gekregen? Dan zal de RBG deze aanslag intrekken. En het geld dat u al heeft betaald terugstorten op uw rekening.

Subsidie evenementen

Voor evenementen die gepland zijn tussen 1 juli en 31 december 2021 is er de Garantieregeling evenementen

Uitstel van belastingen

Kunt u als bedrijf of zzp'er de belastingen voor de gemeente en het waterschap niet betalen? Neem contact op met de RBG. Ook kunt u uitstel aanvragen voor verschillende belastingen bij de Belastingdienst.

Geef criminele geldschieters geen kans

Criminele geldschieters maken gebruik van de coronacrisis. Voorkom dat fout geld terechtkomt in goede bedrijven. Geef criminele scheldschieters geen kans.

Ondersteuning voor ondernemers

Per 1 oktober stoppen veel extra steunpakketten voor banen en economie. Sommige financiële regelingen blijven doorlopen tot en met 31 december 2021. Bekijk de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning in dit overzicht:

Regelingen Wat voor hulp?
Financiële hulp na Tozo Heeft u Tozo ontvangen en na 1 oktober nog financiële steun nodig? Dan kunt u vanaf 1 oktober tot en met 31 december een Bbz-regeling aanvragen.
TONK Heeft u door de coronacrisis minder inkomsten? Kunt u noodzakelijke kosten zoals uw woonkosten niet meer betalen? En kunt u deze kosten ook niet betalen met een uitkering of andere financiële regelingen? Dan kunt u tot 1 november 2021 een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen bij de gemeente.

NOW

 

Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen ondernemers personeel doorbetalen tijdens de coronacrisis. De regeling biedt een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis structureel minder omzet hebben. De regeling stopt per 1 oktober 2021.
WTV Na het stoppen van de NOW keert per 1 oktober 2021 de Werktijdverkorting (WTV) weer terug. Deze biedt ondersteuning aan werkgevers die worden getroffen door een buitengewone omstandigheid die niet tot het ondernemersrisico behoort. 
Garantieregelingen De corona-financieringsregelingen KKC, Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C en GO-C blijven het gehele jaar van kracht om marktfinanciering te blijven faciliteren. Bedrijven die behoefte hebben aan liquiditeit, kunnen hierbij terecht. Ook het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal van 2021.
Compensatieregeling voor nachtclubs en disco’s Het kabinet is bezig met een gerichte compensatieregeling voor nachtclubs en discotheken voor als deze sector na 1 oktober 2021 niet open kan.

Ook kunt u informatie en hulp krijgen van:

Wie? Wat voor hulp?
Financiële Winkel voor Ondernemers Hulp voor zelfstandig ondernemers in Delft met schulden. 
Hulp bij heroriëntatie Bent u zelfstandig ondernemer? En heeft u door de coronacrisis minder inkomen gehad? Als u nadenkt over een nieuwe toekomst, staat u er niet alleen voor. U kunt hulp krijgen om u voor te bereiden op nieuwe mogelijkheden.

Meer informatie

Meer informatie over hulp en steunpakketten vindt u op de website van: