Nieuws coronavirus ondernemers

Sinds zaterdag 5 juni geldt de derde stap van het openingsplan. De meeste locaties zijn open onder voorwaarden. De volgende stap in het openingsplan staat gepland op 30 juni.

Winkels

  • Alle winkels mogen open volgens hun reguliere openingstijden
  • Ook koopavonden zijn weer toegestaan
  • Er mogen meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter
  • Alcohol verkopen toegestaan tussen 6.00 en 22.00

Horeca

  • Cafés en restaurants weer open tussen 6.00 en 22.00
  • Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur
  • Theaters, bioscopen en musea mogen weer open
  • Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Rijksoverheid

Terras tijdelijk uitbreiden

Heeft u een horecaonderneming in de binnenstad? Dan is het mogelijk om u uw terras tijdelijk uit te breiden. Zo kunt u blijven voldoen aan de coronamaatregelen. Een tijdelijke uitbreiding vraagt u schriftelijk aan. Dit is ook mogelijk als uw onderneming geen terras heeft, maar u wel een tijdelijk terras wilt plaatsen.

Evenementen

Evenementen zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor een straatfeest of barbecue met de buurt.

Geen reclamebelasting en precario terrassen

Ondernemers hoeven over 2019 en 2020 geen reclamebelasting te betalen. En voor terrassen en terrasboten ook geen precariobelasting. Hiermee ondersteunt de gemeente ondernemers in de huidige coronacrisis. Voor het jaar 2021 krijgen ondernemers mogelijk een korting op de precariobelasting voor terrassen.

Heeft u voor 2019 al een aanslag precariobelasting voor een terras of terrasboot gekregen? Dan zal de RBG deze aanslag intrekken. En het geld dat u al heeft betaald terugstorten op uw rekening.

Uitstel van belastingen

Kunt u als bedrijf of zzp'er de belastingen voor de gemeente en het waterschap niet betalen? Neem contact op met de RBG. Ook kunt u uitstel aanvragen voor verschillende belastingen bij de Belastingdienst.

Ondersteuning voor ondernemers

Het kabinet heeft het steunpakket voor banen en economie uitgebreid. Bekijk de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning in dit overzicht:

Regelingen Wat voor hulp?
Tozo Tijdelijke overbrugging voor zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze regeling is voor  zzp'ers of ondernemers met personeel. Die financiële problemen hebben en wonen in Delft. 
TONK Heeft u door de coronacrisis minder inkomsten? Kunt u noodzakelijke kosten zoals uw woonkosten niet meer betalen? En kunt u deze kosten ook niet betalen met een uitkering of andere financiële regelingen? Dan kunt u in april 2021 een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen.
NOW Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen.
TVL De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen. Maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers krijgen een subsidie voor hun vaste lasten. De TVL-subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies.
COL Groeibedrijven kunnen de Corona Overbruggingslening aanvragen (COL). Dit overbruggingskrediet is voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers. U vraagt de lening aan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Ook kunt u informatie en hulp krijgen van:

Wie? Wat voor hulp?
Financiële Winkel voor Ondernemers Hulp voor zelfstandig ondernemers in Delft met schulden. 
Hulp bij heroriëntatie Bent u zelfstandig ondernemer? En heeft u door de coronacrisis minder inkomen gehad? Als u nadenkt over een nieuwe toekomst, staat u er niet alleen voor. U kunt hulp krijgen om u voor te bereiden op nieuwe mogelijkheden.

Meer informatie

Meer informatie over hulp en steunpakketten vindt u op de website van: