Slavernijverleden

Het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft op 20 juni 2023 het rapport van het onderzoek naar het slavernijverleden van Delft ontvangen. Het college heeft het rapport daarna openbaar gemaakt en aangeboden aan de gemeenteraad. Zo konden Delftenaren en organisaties in de stad eerst zelf het rapport lezen voordat het college met een officiële reactie zou komen. Het college wilde samen met de stad de tijd nemen om de uitkomsten te laten doordringen.

In gesprek

In nauw overleg met het Kwartiermakers Comité Slavernijverleden Delft (KMC) heeft het college ook nagedacht over een passende opvolging van het onderzoek.

Het college heeft over de uitkomsten van het rapport gesprekken gevoerd met diverse Delftenaren. Zo wilde het college onder andere meer horen over hoe de slavernijgeschiedenis ook nu nog gevolgen heeft voor Delftenaren met tot slaaf gemaakte voorouders. De Delftenaren met wie zij hebben gesproken zijn vertegenwoordigers uit de verschillende gemeenschappen – de West (Curaçao en Suriname) en de Oost (Indonesië en West-Papua).

Excuses college

Op 19 december 2023 heeft het college een officiële reactie gegeven op het rapport. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in het stadhuis. Het college heeft excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in het slavernijverleden.

Iedereen die hier vandaag aanwezig is, heeft zijn of haar eigen reis gemaakt naar hier en nu. Die reis, die gestart is bij onze voorouders, brengt ons allen naar waar we nu staan. We reizen nu samen verder. Op weg naar een gezamenlijke toekomst met meer kennis van ons gedeelde verleden.

Bijeenkomst reactie college op rapport slavernijverleden

Samen verder

De excuses krijgen een vervolg. Zo werkt het college samen met het Kwartiermakers Comité aan een gedenkplaats in Delft en een jaarlijks herdenkingsmoment. 

Zie ook