Stichting koppelt studenten aan senioren

Stichting senior&student brengt studenten in contact met ouderen die wel wat hulp of gezelligheid kunnen gebruiken. Voor Laura (28) en Jan-Hendrik (75) was de match een schot in de roos: de twee hebben nu al ruim een jaar contact. Ze vertellen meer over hun bijzondere band.

Juiste moment

Een terrasje pakken, samen uit eten of even bellen: voor Laura en Jan-Hendrik is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Toch leerden de twee elkaar pas vorig jaar kennen, toen ze werden gekoppeld door stichting senior&student.

 Laura zag de oproep van senior&student terwijl zij bezig was met afstuderen van de TU Delft. “Afstuderen is best een individualistisch proces, je bent vooral met je eigen scriptie en toekomst bezig. Het leek me leuk om daar iets naast te doen en andere Delftenaren te leren kennen. Ik had altijd een heel goede band met mijn opa, die helaas een paar jaar geleden is overleden. De tijd die ik destijds aan mijn opa besteedde, wilde ik opnieuw invullen met vrijwilligerswerk. De oproep kwam dus precies op het juiste moment.’’

Uit eten

Via senior&student kwam ze in contact met Jan-Hendrik. Die was eerder op het initiatief gewezen door een hulpverlener uit het sociaal wijkteam. “Ik wist nog niet zo goed wat ik ervan moest vinden, maar heb me toch aangemeld. Toen kwam Laura en viel ik als een blok voor haar”, grinnikt hij. “We zijn eerst een paar keer uit eten geweest en het bleek heel goed te klikken.” 

Avontuurlijk leven 

Waar de twee het zoal over hebben? Laura: “Echt over van alles. Zo heeft Jan-Hendrik een best wel avontuurlijk leven gehad.” Jan-Hendrik legt uit: “Ik heb veel in het buitenland gewoond en gewerkt. Ik werkte voor een drankenimporteur die grote sportevenementen sponsorde. Dan leidde ik bijvoorbeeld de stand op de CHIO en ABN Amro Open.” 

Laura: “Over die tijd heeft hij een hoop spannende verhalen. Andersom vertel ik hem weer over mijn avonturen. Een paar maanden geleden maakte ik een mooie reis met mijn vriend naar Guadeloupe en Dominica. Dan stuur ik Jan-Hendrik een kaartje en laat ik hem achteraf de foto’s zien. En vorige week stuurde ik nog een filmpje van een festival waar ik was.”

Nachtbrakers

Laura vervolgt: “Jan-Hendrik is echt mijn ‘bonus-opa’ geworden. Ondanks dat we in een andere levensfase zitten, lijken we best veel op elkaar. We zijn allebei nachtbrakers, spreken nooit voor 12 uur ’s middags af”. Ook tijdens Laura’s afstudeerpresentatie was Jan-Hendrik erbij. “Om te vieren dat ik was afgestudeerd, nam hij me mee naar zijn lievelingsrestaurant in Delft: Le Vieux Jean. Als student was ik daar nog niet eerder geweest, dus dat was heel bijzonder! We hadden ons allebei helemaal netjes aangekleed.”

Een aanrader

Ook nu Laura geen student meer is, zien Jan-Hendrik en zij elkaar nog elke twee weken. Ze kan het iedereen aanraden om studentmaatje te worden. “Het voegt nog veel meer toe dan ik had verwacht. Ik heb een druk sociaal leven en sta meerdere avonden per week op de squashbaan. Toch is er één afspraak die altijd blijft staan: de afspraak met Jan-Hendrik. Het zorgt ervoor dat ik zelf meer stilsta bij het ouder worden. En dat zie ik nu veel meer als iets moois.” 

Meedoen?

Op dit moment staan veel ouderen op de wachtlijst voor een studentmaatje. Daarom is stichting senior&student op zoek naar jongeren die het leuk vinden om in contact te komen met een senior. Deelnemers trekken voor een half jaar met elkaar op, voor twee tot drie uur per week. Bevalt het goed, dan kan de match worden verlengd. Oók jongeren van 17 tot en met 30 jaar die geen student zijn, kunnen zich opgeven voor een maatjestraject. Zij kunnen zich aanmelden via Careibu.

Meer weten? Kijk op stichtingseniorenstudent.nl. Of ga naar careibu.com en klik op ‘Word maatje van een senior bij jou in de buurt’. 

Laura en Jan-Hendrik staan voor hun favoriete café om af te spreken: Café De Liefhebber

Tekst: Judith Dekker | Foto: Bas Kijzers