'Student in huis bréngt me vooral veel’

Heeft u een kamer over, die u zou willen verhuren? Dan is hospitaverhuur misschien iets voor u. De gemeente is op zoek naar meer Delftenaren die iemand op kamers willen nemen. Anny Oving is al zes jaar hospita - met veel plezier.

De Delftse begon in 2017 met het verhuren van een kamer in haar huis. Dat was in eerste instantie uit nood. “Ik raakte mijn baan kwijt, waardoor een deel van ons inkomen wegviel. Al snel kwam de hospitaverhuur als oplossing voorbij.” Haar kinderen verhuisden naar de eerste verdieping en de zolderetage richtte ze in voor verhuur. 

Studeren in alle rust

Sindsdien hebben Anny en haar gezin al verschillende studenten en PhD’ers in huis gehad. “Ze wonen hier in alle rust en vrijheid. De kamer is gemeubileerd, ze hebben een eigen magnetron, koelkast en koffiezetapparaat. Bovendien mogen ze de keuken beneden altijd gebruiken.” Of dat wel eens logistieke problemen geeft? “Nee hoor”, zegt Anny. “Meestal koken ze toch niet iedere dag. En anders eten wij een half uur later: daar zijn we flexibel in.” 

Gezelligheid

“Mensen vragen mij wel eens of ik niet inlever op mijn privacy”, vertelt Anny. “Dan denk ik: wat lever ik dan in? Hospita zijn bréngt me vooral heel veel. Het geeft gezelligheid, ik leer over andere culturen.” Bijna elke dag maakt ze wel een praatje met haar huurders. “Zo woont er nu een student uit Griekenland bij ons. Toen daar onlangs aardbevingen waren, maakte zij zich natuurlijk zorgen om haar ouders. Het is dan fijn dat zij bij ons haar ei kwijt kan.”

Huisregels

“Je denkt bij studenten al snel aan veel drinken en feesten”, aldus Anny. “En dat zie ik ook gebeuren in mijn eigen buurt. Maar daarnaast zijn er duizenden studenten die daar helemaal niet van houden. Aan die studenten wil ik woonruimte bieden.” Als hospita heb je zelf de regie in handen, vervolgt ze. Anny kiest haar huurders bijvoorbeeld zelf uit en maakt duidelijke afspraken. “De gezamenlijke ruimtes moeten netjes blijven. Vrienden uitnodigen mag, feestjes geven niet. En na 22.00 uur moet het stil zijn.”

Kamerzoekers helpen

Wonen bij een hospita is niet alleen geschikt voor studenten, maar ook voor anderen die een kamer zoeken. Door meer hospita’s te vinden hoopt de gemeente meer kamerzoekers aan woonruimte te helpen. Anny regelt het contact met nieuwe huurders zelf. Inwoners van Delft kunnen voor hulp en advies ook terecht bij de platforms Hospi Housing en hospitaworden.nl. Zij koppelen kamerzoekers aan hospita’s.

Zelf een kamer verhuren?

Hospita worden is eenvoudig. U moet wel rekening houden met een paar zaken. In Delft mag u aan maximaal één persoon een kamer verhuren. Bent u langer dan vijf jaar eigenaar van woning en is uw woning minimaal 180 vierkante meter? Dan mag u twee kamers verhuren aan twee personen. Hospita worden is ook mogelijk als u zelf een huurwoning heeft. Doe dit wel in overleg met uw verhuurder of woningcorporatie.

Goed om te weten

De eerste € 5.881 aan inkomen uit kamerverhuur is belastingvrij. Inkomsten uit verhuur kunnen wel invloed hebben op een eventuele bijstandsuitkering. Zo moet u met nog een paar andere zaken rekening houden. De platforms Hospi Housing en hospitaworden.nl kunnen u helpen om alles goed te regelen.

Meer informatie

Wilt u hospita worden? Op deze website vindt u meer informatie over hospitaverhuur. Heeft u behoefte aan persoonlijk advies, kijk dan op Hospi Housing of Hospita worden

Foto: Vincent Basler