Vijf jaar 'Kansrijke start'

De Delftse coalitie ‘Kansrijke Start’ bestaat vijf jaar. De coalitie bestaat uit acht organisaties, van jeugdgezondheidszorg tot het Reinier de Graaf Gasthuis. Sinds 2019 verbeteren zij samen de hulp aan (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare situatie. 

Door samen te werken en bestaande hulp slim te combineren, is er nu bijvoorbeeld begeleiding voor ouders die extra steun nodig hebben. Ook is er een speciale poli voor vroeggeboren kinderen op het consultatiebureau. Alle resultaten staan in het rapport ‘5 jaar Kansrijke Start Delft en omgeving’. Het college presenteerde dit rapport vandaag aan de gemeenteraad. De coalitie wil de komende jaren de regionale samenwerking verbeteren. 

Kansrijke Start

Wethouder Jeugd Joëlle Gooijer: “Ieder kind verdient de beste start in het leven. En een goede kans op een mooie toekomst”. Met dit doel begon in 2019 de Delftse coalitie ‘Kansrijke Start’. “De eerste 1000 dagen van het leven van een kind, van voor de bevruchting tot ongeveer 2 jaar, zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen voor een goede gezondheid. Ze bepalen ook in grote mate de kansen voor later.” De samenwerking leidde tot verschillende initiatieven om de zorg in de eerste 1000 dagen te verbeteren. Hieronder staan de belangrijkste.

Begeleiding 

Soms hebben nieuwe ouders extra steun nodig. Bijvoorbeeld bij vragen of zorgen zoals: ‘Red ik het financieel?’ Of ‘Op wie kan ik rekenen als het me te veel wordt?’ ‘KASTO’, een Kansrijke Start voor Ouders, biedt ouders een vaste begeleider tot hun kind 2 jaar is. De begeleider komt thuis langs, kijkt naar de leefsituatie en wat ouder(s) en kind nodig hebben. Sinds 2020 ondersteunt ‘KASTO’ 60 gezinnen in Delft. 

Poli

Sinds 2023 houden het Reinier de Graaf Gasthuis en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) samen een spreekuur op het consultatiebureau voor te vroeg of te licht geboren kinderen. Bij deze ‘GO-poli’ kunnen ouders op één plek terecht voor zowel de kinderarts als het consultatiebureau. Artsen en medewerkers werken samen en leren van elkaar voor een nog betere zorg. Als het nodig is, kan de gemeente makkelijk extra hulp bieden. De GO-poli is elke twee weken op het consultatiebureau van JGZ aan de Händellaan.

Kinkhoestvaccinatie

Sinds november 2023 hebben 102 vrouwen bij Verloskundig Centrum DelVi in de Wippolder een kinkhoestvaccinatie gekregen. Dit is een proef waarbij zwangere vrouwen twee keer per maand de mogelijkheid hebben om zich op locatie te laten vaccineren. Zo kunnen ze de vaccinatie combineren met hun verloskundige afspraak en hoeven ze niet naar een andere locatie. 

Hogere vaccinatiegraad

Er wordt onderzocht of dit zorgt voor een hogere vaccinatiegraad. Deze werkwijze is één van de resultaten van een onderzoek van de Haagse Hogeschool en de coalitie naar samenwerking rond hulp tijdens de zwangerschap. Het onderzoeksrapport is op 26 september gepubliceerd. De vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en beschermt baby’s tegen kinkhoest. 

Vervolg

De coalitie werkt de komende jaren aan betere regionale samenwerking. Sinds 2023 werken de gemeenten Delft, Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp samen om medische zorg en ondersteuning in de regio te verbeteren. Het doel is een gezonde generatie in 2040 en beschikbare zorg voor iedereen die dit nodig heeft. ‘Kansrijke Start’ helpt hierbij. De coalitie werkt samen met andere gemeenten en (zorg)organisaties aan een gezamenlijke visie en doelen. En werkt deze in 2025 uit in plannen voor de lange termijn.

Over de coalitie

De coalitie ‘Kansrijke Start’ bestaat uit Reinier de Graaf Gasthuis, zorgverzekeraar DSW, Delft voor Elkaar, Zorgorganisatie Eerste Lijn, Verloskundig Samenwerkingsverband Reinier, Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West, Delft Support en de gemeente Delft. Twaalf andere organisaties hielpen de afgelopen jaren met ‘Kansrijke Start’ in Delft. Dit aantal blijft groeien.