Voetbalclubs verduurzamen

Hoe kunnen voetbalverenigingen hun clubgebouwen en velden verduurzamen? TU-student Jelmer Brouwer onderzocht het voor zijn afstudeerproject. De belangrijkste uitkomst: ‘Er liggen heel veel kansen!’

Veel winst 

“De meeste verenigingen gebruiken nog maar weinig duurzame energie. Daar valt veel winst te behalen,” vertelt Jelmer. Waar voetbalclubs zoal aan kunnen denken voor het verduurzamen van hun gebouw? Zonnepanelen bijvoorbeeld, een warmtepomp en een duurzame boiler. Maar ook: isoleren, zuinigere apparaten gebruiken en zelfs de restwarmte van het douchewater gebruiken.

Douchen met zonne-energie

Sommige verenigingen zijn al ver met verduurzamen. Vitesse Delft en SEP bijvoorbeeld, die samen sportpark Tanthof-Zuid beheren. Bestuurslid Pieter van Veen vertelt: “We hebben zonnepanelen en ledverlichting geïnstalleerd. Ook hebben we sensoren in de kleedkamers, die ervoor zorgen dat het licht vanzelf uitgaat als er niemand is. En toen we vorig jaar de douches moesten vervangen, hebben we voor een ander boilersysteem gekozen. Daardoor kunnen we nu warm douchen met zonne-energie.” 

Kosten besparen 

“Alle sportclubs zouden met duurzaamheid aan de slag moeten gaan”, vindt Pieter. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart op termijn ook enorm veel kosten. Met de hoge energieprijzen kun je er als club eigenlijk niet meer omheen.”

Uitzoekwerk

Verenigingen lopen tegen verschillende obstakels aan als zij willen verduurzamen, zo blijkt uit het onderzoek van Jelmer. “Het kan veel tijd kosten om je in het onderwerp te verdiepen. Amateurclubs draaien op vrijwilligers en die tijd en kennis is er vaak niet”, legt hij uit. “Er zijn wel subsidies en hulpinitiatieven, maar die verschillen vaak per gemeente en provincie. Dat betekent alsnog veel uitzoekwerk.” 

Aan de slag

Voor voetbalclubs die aan de slag willen met verduurzamen, hebben Pieter en Jelmer twee tips. Pieter: "Voetbalclubs kunnen zich sinds 2018 aansluiten bij De Groene Club. Dit is een initiatief van de KNVB dat verenigingen helpt om hun sportaccommodaties te verduurzamen." 

Jelmer: “De clubs die al wat verder zijn hebben één ding gemeen: daar heeft een klein groepje vrijwilligers zich in het onderwerp verdiept. Wellicht lopen er op jouw vereniging ook wel mensen rond die dit heel interessant vinden!”