Veelgestelde vragen

Sporten en bewegen mag weer binnen en buiten. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de maatregelen en veelgestelde vragen voor sporten en sportverenigingen. Op de website van sportkoepel NOC*NSF staat het protocol voor verantwoord sporten en bewegen.

Heeft u een vraag over sporten in Delft? Of wat er voor uw club of vereniging mogelijk is? Lees de meest gestelde vragen.

Buitensport

  1. De trainingen op mijn sportvereniging zijn nog niet gestart. Mag dit weer? 

Ja, buitensporten is toegestaan voor alle leeftijden. Bent u 18 jaar of ouder? Houd u dan aan de volgende regels:

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt voor en na het sporten. En ook in de kleedkamer en sportkantine.
  • Tijdens trainingen of een wedstrijd hoeft u geen 1,5 meter afstand te houden
  •  Er vindt voor een training of wedstrijd een gezondheidscheck plaats

Er zijn ook aanvullende maatregelen van het RIVM. Denk aan regels over hygiëne. Of het goed schoonmaken van sportmaterialen. Er zijn verschillende protocollen voor elke sport. Uw sportaanbieder of de beheerder van het sportpand moet zich hier goed aan houden. 

2. Moet een sportvereniging zich melden als deze wil starten? 

Nee, dat hoeft niet. De gemeente gaat er vanuit dat iedereen zich houdt aan de regels. Per 1 juli zijn de regels versoepeld. De noodverordening wordt nog aangepast. Het kan wijzigen. De gemeente werkt niet meer met een ‘plan van aanpak’.

3.    Er zijn versoepelingen voor buiten sporten en bewegen. Moet mijn sportvereniging een nieuw plan van aanpak indienen?

Nee, dat hoeft niet.

4.    Hoe weten wij of we juiste maatregelen nemen? 

Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Of in de noodverordening van de Veiligheidsregio Haaglanden. Voor individuele sportbonden kunnen extra maatregelen gelden. Kijk daarom ook op de website van uw sportbond.

5.    Mag de clubaccommodatie en sportkantine weer open?

Ja, dat mag. Er zijn extra maatregelen voor het openen van de kantine en het gebruik van kleedruimtes. Denk aan regels voor hygiëne en het schoonmaken van sportmateriaal. En het goed ventileren van de ruimte binnen. 
Sportkantines volgen de regels die gelden voor de horeca. En die in de noodverordening staan. In een sportkantine mogen maximaal 100 personen. Iedereen van 18 jaar en ouder moet wel 1,5 meter afstand houden. 

6.    De BSO gebruikt overdag de clubaccommodatie. Mag de accommodatie open?

Ja, dat mag. Houdt u zich aan de richtlijnen.

7.    Zijn toeschouwers toegestaan aan de zijlijn?

Ja, dat mag. Als zij maar 1,5 meter afstand van elkaar houden. Juichen en schreeuwen aan de zijlijn is niet toegestaan. Buiten mogen er maximaal 250 toeschouwers bij elkaar zijn. Binnen maximaal 100 personen. De sportvereniging moet dit goed in de gaten houden. De gemeente kan dit controleren. 

Binnensport (sportverenigingen)

1.    Ik sport binnen. Kan onze vereniging die een locatie huurt van de gemeente weer starten in de gymzaal, sportzaal of sporthal? 

Ja, de gymzalen, sportzalen en sporthal van de gemeente kunnen weer worden gebruikt. U kunt een aanvraag indienen via het Sportbedrijf
Huurt u een binnen accommodatie van een andere organisatie dan de gemeente? Vraag dan bij die organisatie wanneer de binnensport start. 

2.    Zijn er regels waar mijn sportvereniging zich aan moet houden?

Ja, die zijn er. Dat zijn de regels van de Rijksoverheid, het RIVM en de noodverordening van de Veiligheidsregio Haaglanden. Denk aan: 

  • Maatregelen voor hygiëne
  • Het goed schoonhouden van de materialen
  • Voor de start van de training vindt er een gezondheidscheck plaats.
  • Het Sportbedrijf maakt de vloer en wc schoon

3.    Kan ik in de zomer een sportaccommodatie van de gemeente huren? 

Ja, de sportaccommodaties van de gemeente zijn ook in de zomer beschikbaar voor verhuur. Mogelijk zijn niet alle accommodaties open en moet u gebruik maken van een andere locatie dan u normaal bent gewend. Via het Sportbedrijf kunt u een aanvraag indienen.

4. Moet ik bij het sporten in de gymzaal ook 1,5 meter afstand houden?

Nee, dat hoeft niet. Normaal spelcontact is weer toegestaan. Voor en na het sporten moet je vanaf 18 jaar en ouder wel 1,5 meter afstand houden.

Sporttoernooien, sportactiviteiten en zomeractiviteiten op de sportvereniging

1.    Onze sportvereniging organiseert een toernooi of kamp in de buitenlucht. Is dat toegestaan?

Ja, dat mag. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Bent 18 jaar of ouder? Houd u dan wel aan de regels die ook gelden voor buitensport.

2.    Mogen toeschouwers aanwezig zijn bij ons sporttoernooi?

Ja, dat mag. Als zij 1,5 meter afstand van elkaar houden. Buiten mogen er maximaal 250 toeschouwers bij elkaar zijn. Binnen maximaal 100. De sportvereniging moet dit goed in de gaten houden. De gemeente kan dit controleren. 

3.   Mogen andere verenigingen ook aansluiten bij ons sporttoernooi?

Ja, dat mag ook. Er gelden dezelfde regels als voor toeschouwers. 

4.     Onze organisatie organiseert zomeractiviteiten voor kinderen in de buitenlucht. Bijvoorbeeld op het sportveld van een school of sportvereniging. Is dit toegestaan?

Ja, dat mag. U moet zich wel houden aan de maatregelen die gelden voor deze partij. 

Commerciële sportaanbieder (fitness, crossfit, yoga, personal training, etc.).

1.    Ik wil weer les geven. Mag dat?  

Vanaf 1 juli mogen sportscholen weer open. U heeft geen toestemming nodig. U moet wel een gezondheidscheck doen. En deelnemers moeten vooraf een les reserveren. 

2.    Mijn sportschool (fitness, crossfit, yoga, etc.) mag per 1 juli weer open. Ik volg het protocollen van mijn branchevereniging in mijn sportschool. Komt de gemeente controleren? 

Nee, de gemeente controleert niet meteen. De gemeente vertrouwt erop dat u alle regels en protocollen goed uitvoert. Maar kan dit later wel controleren.

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier of bel naar 14015. Wij helpen u graag verder. 

Uw mening
Uw mening