Week van lezen en schrijven
In Delft hebben ongeveer 4.000 volwassenen moeite met basisvaardigheden zoals Nederlands lezen, schrijven of rekenen. Ook werken met een computer of mobiele telefoon vinden veel mensen lastig. In de Week van lezen en schrijven - van 8 tot 16 september - vragen gemeenten en organisaties in Nederland extra aandacht voor deze basisvaardigheden. Ook Delft laat zien welke kansen er zijn voor Delftenaren om hun basisvaardigheden te verbeteren.
Digi-maatje
Vorige week las u meer over de cursussen Taal Op Eigen Kracht van Stichting Ferdosi. Ook de Oekraïense cursiste Vita Sidorchuk kwam aan het woord. Deze keer leest u meer over het aanbod van DOK en vertelt digi-maatje Ruud Krol over zijn ervaringen als vrijwilliger.
DOK heeft alle hulp in huis
DOK Taalhuis is er voor iedereen met taalvragen. De medewerkers van het Taalhuis geven advies bij het vinden van een passende cursus en scholing. Delftenaren kunnen ook aankloppen bij het Taalhuis voor hulp met rekenen en digitale vaardigheden. En bij DOK vindt u het Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kunt u terecht met vragen over bijvoorbeeld DigiD en het online aanvragen van toeslagen.
Eén-op-één
Wilt u graag één-op-één hulp? Dan kunt u zich aanmelden bij Het Taalhuis voor een taal-, reken- of digimaatje. Dat zijn vrijwilligers die u persoonlijk kunnen helpen. Ze helpen u graag om uw basisvaardigheden te verbeteren. Of u nu beter wilt leren lezen en schrijven, e-mails versturen of online bankieren.
Stap voor stap
Digi-maatje Ruud: ‘Bij mij mogen mensen fouten maken. Dat is helemaal niet erg’
Ruud Krol (links op de foto) is één van de digimaatjes bij DOK: “Ik ben zelf heel handig met computers en help anderen ook graag vooruit op hun smartphone, tablet of laptop. Ik vraag wat ze graag willen leren. Dan gaan we aan de slag. Stap voor stap.
Ik help nu een dame van mijn eigen leeftijd. Ik leerde haar e-mails versturen en werken met DigiD. Nu kan ze ook videobellen met haar zus. Die woont in de Verenigde Staten. Elke week zetten we weer een nieuwe stap. Hoe klein ook. We oefenen net zo lang tot het lukt.
Soms merk ik dat mensen al die digitale apparaten maar spannend vinden. Maar ik moedig hen aan toch zoveel mogelijk te oefenen. De ontwikkelingen gaan zo snel. Je wilt echt niet achterblijven. En bij mij mogen ze fouten maken. Dat is helemaal niet erg. Daar leer je juist van.”
Inloop Taalhuis
Tijdens de inloop van het Taalhuis kunt u terecht met al uw vragen over taal, rekenen en digitale vaardigheden. Geopend op:
• Donderdag van 14.00 - 17.30 uur in DOK Voorhof
• Vrijdag van 14.00 - 17.30 uur in DOK Voorhof
IDO
Tijdens de inloop van het IDO, Inloop Informatiepunt Digitale Overheid, kunt u terecht met al uw vragen over digitale zaken. Geopend op:
• Dinsdag van 10.00 – 12.00 uur in DOK OPEN (Centrum)
• Dinsdag van 14.00 - 17.30 uur in DOK Voorhof
• Vrijdag van 10.00 – 12.00 uur in DOK OPEN (Centrum)
Adressen
DOK OPEN (Centrum), Vesteplein 100
DOK Voorhof, Duke Ellingtonstraat 203
Alle hulp is gratis. Ook als u geen lid bent van de bibliotheek.
Luister ook naar het Glazen Radiohuis
In de Week van lezen en schrijven zet het Glazen Radiohuis van Stichting Cineac Den Haag van 12 t/m 15 september laaggeletterdheid op de kaart. Via Omroep Delft zijn er op 14 september interviews te horen over Delftse acties om basisvaardigheden te verbeteren en laaggeletterdheid te verhelpen. U kunt ook langskomen bij het Radiohuis en meepraten over het onderwerp.