Partnerschap omzetten in huwelijk

Een geregistreerd partnerschap kunt u bij de gemeente laten omzetten in een huwelijk. Maak voordat u langskomt een afspraak.

Neem een geldig identiteitsbewijs mee van beide partners.

Omzetten

De gemeente gaat bij het omzetten van uw partnerschap na welke documenten er nodig zijn voor uw situatie. U hoeft uw partnerschap niet eerst te laten ontbinden. Het is niet mogelijk om een huwelijk om te zetten in een partnerschap.

Akte van omzetting

Tijdens de ceremonie maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van omzetting op die u allebei ondertekent. De akte wordt vervolgens opgenomen in het huwelijksregister.

Getuigen

Voor een omzetting heeft u geen getuigen nodig. Alleen het bruidspaar en de trouwambtenaar tekenen de akte van omzetting.

Locatie

Wilt u van de omzetting een meer ceremoniële en feestelijke gebeurtenis maken? Dan kunt u uw partnerschap ook laten omzetten op het stadhuis of op een andere trouwlocatie. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Als u dat wilt, kunt u uw partnerschap ook laten omzetten in een andere gemeente.

Erkenning in het buitenland

Niet alle landen erkennen een huwelijk dat door het omzetten van een partnerschap tot stand is gekomen. Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit of verhuist u in de toekomst naar het buitenland? Informeer dan tijdig bij de autoriteiten van dat land naar de eventuele gevolgen.

  • Omzetting bij de gemeente: geen kosten
  • Omzetting op andere locatie: zie Kosten huwelijk
Uw mening
Uw mening