Goede buur

Nodig uw buren uit voor een kopje koffie
Nodig uw buren uit voor een kopje koffie

Goed contact met uw buren is belangrijk. Nieuw in de straat? Maak kennis met uw buren, weet wie er naast u woont. Het zorgt ervoor dat u prettig woont. Daarnaast kunnen de buren u helpen. Bijvoorbeeld met plantjes water geven als u op vakantie gaat. Is het contactgoed met uw buren? Dan is het ook makkelijker om elkaar aan te spreken als er iets is.

Samen in Delft

Helpt u mee zodat u en uw buren prettig kunnen wonen?

  • Tussen 22.00 en 7.00 geldt de nachtrust. Veroorzaak geen overlast door dan te boren, harde muziek te draaien of tot laat te feesten.
  • Zet uw fiets in de tuin, garage of zo op de stoep dat iedereen er nog langs kan.
  • Het stoken van hout in een open haard of vuurkorf kan overlast geven. Zeker voor mensen met een longziekte. Controleer de Stookwijzer en informeer uw buren. Zo kunnen zij tijdig hun ramen sluiten.

Feestje geven?

Geeft u binnenkort een feestje? Gebruik de volgende tips zodat uw buren geen last van u hebben. Het aankondigen van een feestje is geen toestemming om overlast te geven. Wees alert op signalen uit de buurt.

  • Informeer uw directe buren over het feestje.
  • Doe in de straat een briefje in de bus waarop staat dat u een feestje geeft. Zet hierop uw telefoonnummer. Zo kunnen de buren u bereiken als er geluidsoverlast is.
  • Houd rekening met kinderen in de buurt die eerder naar bed gaan.
  • Houd rekening met buren die de volgende dag weer vroeg naar werk of school gaan.
  • Zorg dat het na 22.00 uur buiten stil is. Zet ook binnen de muziek zachter.
  • Zijn er bezoekers die buiten roken? Zorg dat zij na 22.00 uur stil zijn.

Wat te doen bij overlast?

Heeft u zelf last van uw buren? Meld het bij de buren. Stopt de overlast niet? Bel dan de politie op 0900 8844. Wanneer de agent merkt dat er overlast is volgt er een waarschuwing of boete. De agent kan ook de apparatuur in beslag nemen.

Tijdens de overlast zelf langsgaan bij de buren is misschien iets dat u liever niet doet. Ga een dag later bij uw buren langs of nodig ze uit voor een kop koffie. Geef tijdens het gesprek aan waar u overlast van heeft. En vraag uw buren om rekening met elkaar te houden.

Komt u er niet uit?

Vindt u het moeilijk om het gesprek met uw buren aan te gaan? Dan kunt u ook gratis hulp vragen bij Bemiddeling & Mediation.

U kunt de woonoverlast ook melden bij de gemeente. Bij blijvende overlast zoekt de gemeente contact met de bewoners of eigenaar van de woning. De gemeente kan bemiddelende gesprekken organiseren om leefregels af te spreken. Of verder optreden als de overlast aanhoudt.

Uw mening
Uw mening