Brandveilig wonen

Het is belangrijk om in een brandveilig huis te wonen. Wat kunt u doen om uw woning veiliger te maken? Bekijk de tips om brand in uw huis te voorkomen.

Hang rookmelders op

Hang in de keuken en iedere gang minimaal 1 werkende rookmelder. Deze waarschuwt u tijdig bij brand. Het beste is om de melders aan te sluiten op het elektriciteitsnet en aan elkaar te schakelen. Wanneer 1 melder afgaat, gaan ze allemaal af. Een rookmelder die vaak afgaat tijdens het koken kunt u vervangen door een thermische melder.

Plaats brandblussers

Plaats in uw keuken en op iedere verdieping een brandblusser of brandslang. Een brand in de frituur kunt u niet blussen met een normale brandblusser. Hiervoor zijn speciale vetblussers. Laat uw blusmiddelen elk jaar keuren door de brandweer.

Houd vluchtwegen vrij

Een vertrouwde woonomgeving kan bij brand in een onherkenbaar doolhof veranderen. Houd alle vluchtwegen daarom vrij van obstakels, zoals kasten, fietsen of bierkratten. Zorg dat u uw deuren altijd snel en makkelijk kunt openen. Maak een duidelijke plek voor sleutels. Of nog beter, installeer een panieksluiting of draaiknopcilinder aan de binnenkant van uw deur.

Lus geen stekkerdozen door

Sluit u meerdere stekkerdozen aan elkaar? Dan kan het aangesloten vermogen te groot worden en is er risico op brand. Rol haspelkabels altijd helemaal af. Snoer dat op de haspel gerold blijft koelt namelijk minder goed af.

Reinig filters van afzuigkap

Een afzuigkap trekt naast lucht ook vet aan. Door de vettige laag blijven stofdeeltjes in het filter hangen. Bij een bepaalde temperatuur kunnen deze stofdeeltjes vlam vatten. Een vies filter zorgt dus voor brandgevaar.

Maak filter wasdroger stofvrij

Verwijder na iedere droogbeurt het stof uit het filter van uw wasdroger. Is het filter verstopt met pluis en stof? Dan raakt de droger oververhit en kan er brand ontstaan.

Melding brandveilig gebruik

Woont u in een studentenhuis? Informeer of de huiseigenaar een melding brandveilig gebruik heeft gedaan bij de gemeente. Deze melding laat zien dat een gebouw brandveilig is. Verder verplicht het de huiseigenaar om gebreken in het huis aan te pakken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en tips over brandveiligheid op:

Uw mening
Uw mening