Zorg- en Veiligheidskamer

De Zorg- en Veiligheidskamer werkt aan een veiliger Delft. Het steunt de samenwerking tussen lokale partners uit de zorg, het strafrecht en bestuur. Zoals de politie, reclasseringsorganisaties en organisaties voor zorg en welzijn. Het doel is om samen maatschappelijke uitval, ernstige overlast en criminaliteit tegen te gaan.

Hoe werkt het?

Sommige problemen van inwoners zijn complex. Dan is het nodig om samen met verschillende organisaties een oplossing te vinden. Zoals organisaties uit de zorg en op het terrein van veiligheid.

De Zorg- en Veilgheidskamer brengt de betrokken partijen bij elkaar. Om samen de situatie in kaart te brengen. En samen een plan van aanpak te maken. De Zorg- en Veiligheidskamer ziet toe op het uitvoeren van dit plan. En past het aan als dit nodig is.

Gerichte aanpak

De verschillende complexe problemen vragen om een gerichte benadering. De Zorg- en Veiligheidskamer kent daarom 3 verschillende aanpakken:

1. Aanpak extremisme, polarisatie en radicalisering

Deze aanpak maakt inwoners van Delft weerbaar tegen extremisme, polarisatie en radicalisering. En gaat dit actief tegen. De Zorg- en Veiligheidskamer grijpt in als er maatschappelijke spanningen ontstaan. Of als personen afglijden. De Zorg- en Veiligheidskamer doet dit samen met lokale partners, politie, Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De Zorg- en Veiligheidskamer coördineert de gezamenlijke aanpak van extremisme, polarisatie en radicalisering in Delft. En heeft daarnaast een trekkersfunctie voor de gemeenten Midden-Delfland, Rijswijk en Westland.

2. Persoonsgerichte aanpak 0-100 jarigen

De aanpak is voor complexe problemen waarbij de inzet nodig is van de zorg, het strafrecht en bestuursrecht. Het doel is om maatschappelijke uitval, ernstige overlast en criminaliteit tegen te gaan. Hiervoor werkt de Zorg- en Veiligheidskamer samen met veel verschillende partners.

3. Persoonlijke Aanpak Delft

Het doel van de Persoonlijke Aanpak Delft (PAD) is om het (afglijden naar) overlastgevend en/of crimineel gedrag van jongeren te stoppen. En hiermee de leefbaarheid en veiligheid in Delft te verbeteren. De Zorg- en Veiligheidskamer werkt in deze aanpak samen met onder andere politie, (jeugd)reclassering en Delft Support.

Samen stellen we een plan van aanpak op en zetten we een PAD-coach in. Deze coach is onderdeel van het Sociaal Team van Delft Support. En ondersteunt actief en op een laagdrempelige manier bij problemen die een jongere ervaart in het dagelijks leven. 

De Zorg- en Veiligheidskamer bespreekt de casus regelmatig met de betrokken partners. Zo houden we de voortgang van het gezamenlijk opgestelde plan van aanpak in de gaten.

Aanmelden

Als professional kunt u online iemand aanmelden voor de Zorg- en Veiligheidskamer.

Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden

Gemeenten in de regio Haaglanden hebben eigen lokale kamers. Gemeenten richten deze in met hun eigen lokale partners.

De lokale kamers werken nauw samen met het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden. De Zorg- en Veiligheidskamer Delft kan daar een zaak aanmelden. Bijvoorbeeld als er een speciale aanpak nodig is. Of als de problemen ook in andere gemeenten spelen.