Meer scheiden, minder kosten

De gemeente werkt aan een nieuw afvalbeleidsplan ‘Grip op Delfts afval’. Het plan is gericht op het voorkomen, verminderen en beter scheiden van huishoudelijk restafval. En het maximaliseren van recycling. 

Kan en moet beter

De gemeente let hierbij op de gebruiksvriendelijkheid voor bewoners, kostenbesparing en de gevolgen voor het milieu. Inwoners kunnen meedenken over de uitwerking van het plan. Dat kan na besluit van de raad. Uit onderzoek van Royal Haskoning blijkt dat 'Het Nieuwe Inzamelen' een goede stap is geweest voor Delft. Wethouder Frank van Vliet licht toe: “We hebben een stap gezet in Delft, maar het kan en moet nog beter. Het verbranden van restafval wordt namelijk steeds duurder. We zien dat vooral keukenafval nog meer gescheiden kan worden, evenals papier, glas en textiel. Met dit nieuwe afvalplan willen we het restafval verminderen, de kosten onder controle houden en ons milieu beschermen.”

Gemak

De gemeente verkent met het nieuwe afvalplan niet alleen manieren om geld te besparen. Ze kijkt ook hoe ze samen met de stad kan bouwen aan een leefbare en duurzame woonomgeving. Gemak staat hierbij voorop. “Het scheiden van afval willen we zo makkelijk mogelijk maken voor onze inwoners. Gemak draagt tenslotte bij aan meer en beter afval scheiden. Zo krijgen we samen meer grip op ons afval. Bovendien zorgen we ervoor dat de afvalstoffenheffing niet stijgt, of in ieder geval minder sterk”, aldus wethouder Van Vliet.

Hoogbouw

De gemeente verkent ook of het mogelijk is om nascheiden bij hoogbouw verder uit te breiden. Van Vliet: “Er zijn buurten en wijken waar het apart inzamelen van plastic en verpakkingen onvoldoende werkt. Zoals in binnensteden en bij sommige hoogbouw. Hier is nascheiden een betere optie. Bij kleinschalige hoogbouw is het wellicht wel mogelijk om te scheiden bij de bron. Dat kan omdat dit logistiek vaak goed te combineren is met de inzameling bij laagbouw.”

Recycle-tarief

Om meer grip te krijgen op afval verkent de gemeente ook de invoering van een recycle-tarief. Van Vliet: "De invoering van een dergelijk tarief is een ambitieuze stap. Dus gaan we rustig en gedegen te werk. We willen eerst leren van de ervaringen van andere gemeenten met vergelijkbare wijken en buurten. We kijken goed hoe we een eventueel recycle-tarief toe kunnen passen in Delft, voordat we verdere beslissingen nemen."

Grofvuil-tarief 

De gemeente verkent ook de invoering van een tarief voor het ophalen van grofvuil. In de Avalex-regio is Delft, samen met Leidschendam-Voorburg, de enige gemeente die het grofvuil nu nog gratis ophaalt. “Wanneer inwoners hun grofvuil zelf naar de milieustraat brengen, neemt het aantal ophaalafspraken naar verwachting met 60% af.”

Kringloop

“Bij de milieustraat kan het grofvuil direct in de juiste containers om gerecycled te worden. Dat kan per soort. Of het gaat de routing in van de kringloop. En straks ook naar het circulair ambachtscentrum dat in ontwikkeling is”, aldus Van Vliet.

Innovaties

De gemeente wil daarnaast meer gebruik gaan maken van marktinnovaties. “Denk bijvoorbeeld aan persende containers. Of slimme afvalbakken die volmeldingen doorgeven. Maar we onderzoeken ook de mogelijkheden om verzamelcontainers voor restafval afsluitbaar te maken. Dat kan met een elektronische toegangscontrole”, aldus Van Vliet.

Educatie

In het nieuwe afvalbeleid speelt educatie een belangrijke rol. Van Vliet: “We willen kinderen al op jonge leeftijd leren over afvalscheiding en afvalpreventie. Ook willen we samenwerken met scholen om projecten op te zetten die gericht zijn op duurzaamheid."

Stimuleren

Tot slot staat in het afvalplan ook de invoering van een ja-ja sticker voor ongeadresseerd drukwerk. Ook het inzamelen en verwerken van luierafval en het stimuleren van gedragsverandering staat erin. Dat kan door de inzet van grondstofcoaches. En door beter toezicht en handhaving op de regels voor het aanbieden van afval.

Meedenken

Het besluit over het nieuwe afvalbeleidsplan vindt nog voor de zomer plaats. Hierna worden inwoners uitgebreid geïnformeerd. Ze worden uitgenodigd om mee te denken over de uitwerking van de specifieke maatregelen in het plan. “Door samen te werken willen we Delft schoner, duurzamer en leefbaarder maken”, aldus Frank van Vliet. Dat doen we samen met onze inwoners, scholen en andere partners in de stad.”