Participatie in Delft

In Delft maken we de stad met elkaar. De gemeente werkt samen met bewoners en bedrijven bij ontwikkelingen in de stad. En bij het maken beleid. Ook andere mensen met een idee of plan vragen we dat te doen.

Meer participatie

De Omgevingswet geeft meer ruimte om mee te denken over ontwikkelingen in uw buurt of stad. Dit meedenken heet ook wel participatie. Heeft u plannen om te bouwen of verbouwen? Of voor een initiatief in de stad? Dan is het belangrijk dat u omwonenden en andere belanghebbenden goed informeert. Ook dit is participatie.

Video Participatie volgens de Omgevingswet

Delfts Doen

In Delft werken we met Delfts Doen. Dit zijn spelregels om de participatie goed te laten verlopen. U kunt deze regels gebruiken bij het voorbereiden van elk nieuw plan. Dit kan een klein of groot plan zijn. Van een dakkapel plaatsen tot het ontwikkelen van een nieuw gebied zoals Schieoevers.

Spelregels Delft Doen

U heeft een plan of idee voor uw eigen huis, de buurt of de stad. Dan betrekt u zelf de omgeving. Daarvoor gebruikt u deze spelregels.

Kijk naar welke wetten en regels gelden voor uw plan. Zo weet u waar uw plan aan moet voldoen. De wetten en regels vindt u bij het Omgevingsloket.

Kijk naar wie te maken krijgt met uw idee of plan. De mensen die een belang hebben betrekt u bij uw plannen. Dit kunnen buren zijn, maar ook bedrijven of andere organisaties.

Bedenk waar mensen over mee kunnen denken. Waar kunt u het plan nog aanpassen en waar niet?

Zijn er nog andere initiatieven of ontwikkelingen in de buurt waarbij de omgeving betrokken is? Ook dit is handig om te weten.

U gaat in gesprek met de belanghebbenden. Doe dit open en actief.

Bedenk hoe u in gesprek gaat. En zorg dat dit past bij de mensen met wie u in gesprek gaat. Jongeren vragen bijvoorbeeld een andere aanpak dan ondernemers of ouderen.

U kunt in gesprek gaan op een informatieavond. Maar het kan ook meer interactief zijn. Zoals in werkgroepen of brainstormsessies.

Een van de eerste dingen die u in een gesprek doet is het maken van afspraken. Hoe vaak willen mensen betrokken worden? Hoe willen ze samenwerken? En hoe willen ze betrokken worden bij een vervolgtraject?

Bespreek ook de kaders die gelden. Waar kunt u het plan nog aanpassen en wat staat vast? Soms is aanpassen niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat dat volgens de wet niet mag. Of omdat de gemeente voorwaarden heeft gesteld. Denk aan een bouwhoogte of het aantal verplichte parkeerplaatsen.

Ga uit van zo min mogelijk beperkingen voor participatie. Leg de kaders helder uit om teleurstellingen te voorkomen.

Ga in gesprek en deel alle ideeën. Bespreek waar iedereen het over eens is en waar nog problemen zijn.

Gebruik de resultaten van de gesprekken om het plan waar nodig aan te passen. Maak ook een verslag waarin staat wat u met de ideeën en opmerkingen uit de gesprekken heeft gedaan.

Leg uw plan voor aan de deelnemers. Controleer of u de ideeën en opmerkingen goed in uw plan heeft verwerkt. Geef duidelijk aan waarom u sommige ideeën en opmerkingen niet hebt overgenomen.

Het kan zijn dat u het plan nog eens moet aanpassen. Controleer ook dan of u goed heeft begrepen wat de bedoeling was. Daarna maakt u het plan definitief.

Maak een verslag van alle acties die u heeft ondernomen (stap 1 tot en met 7). En de resultaten hiervan. Vermeld ook wat u met de resultaten heeft gedaan. Deel dit verslag met alle mensen die u heeft betrokken en andere belanghebbenden.

Vraagt u een omgevingsvergunning aan? Stuur dan het verslag mee.

U kunt nu een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket.

Wanneer participatie nodig?

Participatie is altijd een goed idee. Ook als u voor uw plannen geen vergunning nodig heeft. Met de Omgevingswet wordt participatie soms verplicht. Dit is zo als uw plan onder de Lijst verzwaard advies en participatieplicht valt. Op deze lijst staan situaties waarbij het belangrijk is dat goed kijkt naar wat de omgeving vindt.

Past de gemeente het omgevingsplan aan? Dan moet de gemeente hierbij ook de regels van Delfts Doen gebruiken.

Besluit van de gemeente

Heeft u een omgevingsvergunning aangevraagd? Dan beoordeelt de gemeente of u de vergunning krijgt. Hierbij kijkt de gemeente ook of u alle regels voor participatie goed heeft opgevolgd. En of u alle belangen voldoende heeft afgewogen.