Archeologie

Veel mensen denken bij archeologie aan opgraven. Archeologie Delft voert inderdaad regelmatig opgravingen uit. Maar heeft daarnaast ook veel andere taken. 

De geschiedenis en haar materiële getuigenissen zijn voor een stad als Delft van groot belang. Wij plukken daar nog de vruchten van. De grachten, de monumenten, het Delfts aardewerk en de vele kunstobjecten die getuigen van het verleden, zijn van onschatbare waarde. Een mooier werkgebied dan een stad als Delft kan een archeoloog zich bijna niet wensen. 

Veldwerk en adviseren

De archeoloog van Delft en zijn team houdt zich naast opgraven ook bezig met andere vormen van veldwerk. Zoals booronderzoek of het graven van proefsleuven. Archeologie Delft treedt ook regelmatig op als adviseur. Zo helpt de afdeling Archeologie de gemeente met het opstellen van een archeologiebeleid. En adviseert de archeoloog gemeenten, bedrijven en particulieren tijdens het voorbereiden van bouwplannen.

In de stad

Op tal van locaties in de stad zijn archeologische vondsten te bewonderen. Bijvoorbeeld in de Phoenixgarage, lunchroom Leonidas en het Vermeercentrum. Ook in een groot aantal winkels zijn vitrines met archeologisch materiaal te zien. Er is een wandelroute langs die verschillende plekken, Delft ondersteboven. De route voert u langs interessante archeologische locaties en exposities. 

Wassen, plakken en restaureren

Er zijn vele vrijwilligers actief bij Archeologie Delft. Het is ook mogelijk om aan te sluiten bij de Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft (OWD). Samen met de dienst Archeologie van de gemeente wassen, plakken en restaureren zij het vondstmateriaal  van archeologisch onderzoek in Delft en omstreken. Waar mogelijk assisteren de vrijwilligers van OWD bij veldonderzoek.

Blog

Over een vorstelijke pijp uit de 18e eeuw en gevonden voorwerpen in de Spoorzone. Een vreemde voetafdruk uit het verleden of een eeuwenoude kelder onder de Phoenixstraat. Regelmatig blogt stadsarcheoloog Steven Jongma over opgravingen en bijzondere vondsten.