Stad van innovatie

Delft ademt kennis en technologie. Een derde van de beroepsbevolking is hoog opgeleid, de concentratie aan kennisinstellingen is de dichtste van heel Nederland en de aanwezige kennisbedrijven zitten bijna zonder uitzondering aan de top in hun sector.

In Delft studeren 20.000 aanstormende toptalenten aan de TU Delft, de Haagse Hogeschool, Inholland en ROC Mondriaan. Techniek is het DNA in de hele onderwijskolom in Delft, van primair onderwijs tot TU Delft, de grootste Technische Universiteit van het land.

Impact

“YES!Delft is een motor van innovatie”, constateerde Mark Rutte tijdens een event van de Delftse incubator die de op één na beste incubator ter de wereld is. “En dat is op meerdere niveaus van groot belang voor Nederland. Want met innovaties lossen we de grote vraagstukken op van vandaag en morgen. Ingewikkelde problemen als de vergrijzing, klimaatverandering. Vragen als waar halen we in 2050 onze energie vandaan, hoe voeden we alle monden? Door baanbrekende innovaties én door ondernemerschap.”

Dynamiek

Delft investeert in een innovatief klimaat. Met toonaangevende kennisinstituten als TU Delft, TNO, UNESCO-IHE en bedrijven als 3M, Applikon, Exact en DSM. Ondernemend Delft zorgt hierdoor voor dynamiek met fieldlabs als de Green Village, de Flood Proof Holland, de testfaciliteit Bioproces Pilot Facility bij DSM, de Deltagoot bij Deltares, RoboValley, RoboHouse incubator Yes!Delft Labs, de protonenkliniek HollandPTC en vele andere investeringen van de laatste 3 jaar.

Van start-up tot grown-up

Door al deze investeringen vormt zich tevens een uniek netwerk waardoor jong ondernemend talent alle ruimte krijgt zich hier te ontplooien.  Ampelmann bijvoorbeeld. In 2008 opgericht, als spin-off van de TU Delft, heeft Ampelmann  – naast het hoofdkantoor in Delft – een vestiging in Rotterdam en zes buitenlandse vestigingen.

Delft Creating History

Anthony van Leeuwenhoek, de uitvinder van de microscoop,  Johannes Vermeer die als schilder projectie via de camera obscura toepaste, het zijn uitvindingen die vroeger al in Delft werden gedaan.  Tegenwoordig hebben we het in Delft over quantumcomputers (QuTech), robots die de OK’s checken (DORA), ramen die energie opwekken (Physee), inktloze printers (Inkless), zonneauto’s (Nuna), oceanen die energie opwekken (Bluerise), veiligere scootmobiels (Scoozy). Om het nog maar niet te hebben over de Hyperloop, een conceptueel high-speed transportsysteem met buizen die onder lage druk staan waarin capsules met passagiers of vracht reizen.

Vestigen

De intensieve samenwerking tussen onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven alsmede de gemeente maken Delft tot een uitstekende vestigingsplaats voor innovatieve ondernemingen. Delft ligt middenin de Randstad, het kloppend hart van Nederland, met snelle verbindingen naar de hele wereld. Zowel fysiek, met luchthaven Schiphol en Rotterdam The Hague Airport om de hoek, als met de vele internationale netwerken, allianties en ondernemingen. Naast een uitstekend vestigingsklimaat bieden Delft en omgeving ook alle mogelijkheden om aangenaam te wonen en te recreëren.

Dit alles leidt tot een optimaal ecosysteem waar iedereen van mee kan profiteren.