Autodelen

Bij autodelen maakt u gebruik van een auto zonder dat u zelf de eigenaar bent. U betaalt alleen voor de tijd dat u de auto gebruikt en voor de kilometers die u rijdt. Wanneer u de auto niet gebruikt, kan iemand anders hem gebruiken.

Voordelen

Autodelen biedt veel voordelen. Zo betaalt u met autodelen niet de vaste kosten voor het bezit van een eigen auto. Zoals kosten voor onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, verzekeringen en een parkeervergunning. Ook blijkt dat autodelers minder kilometers rijden dan autobezitters. En dus bijdragen aan een beter milieu en een betere leefbaarheid in de stad.

Autodelen betekent dat er minder auto's nodig zijn. Meerdere mensen gebruiken de auto op verschillende momenten van de dag. Autodelen vermindert zo de parkeerproblemen en is ook nog eens beter voor het milieu.

Georganiseerd autodelen

Er zijn commerciële organisaties die op verschillende plaatsen in Delft auto's verhuren. De deelauto heeft een gereserveerde vaste parkeerplaats. Voor het toekennen van de parkeerplaatsen gelden duidelijke regels. Onder andere over potentiële klanten, spreiding over de stad, toegankelijkheid en de locatie van de borden.

In Delft kunt u bij verschillende organisaties een deelauto reserveren. Op de websites vindt u meer informatie over tarieven en reserveringen. 

Privé autodelen 

Bij privé autodelen verhuren particulieren hun eigen auto aan andere particulieren. Dit gebeurt op tijden dat zij zelf de auto niet gebruiken. Deze auto staat anders stil en houdt een parkeerplaats bezet. Bij privé autodelen is er geen gereserveerde parkeerplaats. Huurder en verhuurder informeren elkaar persoonlijk waar de auto staat. 

Particulieren komen steeds vaker via speciale internetplatforms met elkaar in contact. Deze platforms zorgen ook voor verzekeringen en pechhulp. De bekendste zijn:

Parkeervergunning

U kunt een auto ook zonder internetplatform delen. Deelt u samen met iemand anders een auto? En woont u beiden in een ander parkeergebied? Dan kunt u allebei een vergunning aanvragen om de auto te parkeren. 

Woont de eigenaar van de auto niet in een parkeergebied? Maar de gebruiker van de auto wel? Dan kan de gebruiker ook een parkeervergunning aanvragen.

Woont u allebei in hetzelfde parkeergebied? Dan heeft u maar 1 parkeervergunning nodig.

Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een vergunning op de website van ParkerenDelft.

Bij u in de buurt

Kijk voor een beschikbare deelauto bij u in de buurt op de website Ritjeweg.nl.