Bibob-onderzoek

Vraagt u een vergunning of subsidie aan? Dan kan de gemeente een Bibob-onderzoek doen. Dit is vanuit de 'Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur' (Bibob).

Misbruik voorkomen

Met een Bibob-onderzoek controleert de gemeente de strafrechtelijke en financiële achtergrond van de aanvrager. De gemeente wil hiermee voorkomen dat iemand de vergunning of subsidie misbruikt voor strafbare feiten. Zoals het witwassen van zwart of crimineel verdiend geld. 

Wanneer nodig?

De gemeente zal een Bibob-onderzoek doen bij de aanvraag van een:

  • Vergunning voor horeca (exploitatievergunning, alcoholwetvergunning, verlof alcoholvrij)
  • Evenementenvergunning (vechtsportgala en evenementen motorclubs)
  • Subsidie (zie voorwaarden)
  • Omgevingsvergunning (zie voorwaarden)
  • Aanbestedingen (opdracht in de branche zorg, taxivervoer in het kader van de Wmo en (speciaal) kinder- en leerlingenvervoer en milieu)

Vragenlijst

Is voor uw aanvraag een Bibob-onderzoek nodig? Stuur bij uw aanvraag ook de vragenlijst mee.

Vul de vragenlijst zo volledig mogelijk in. En stuur alle gevraagde bijlagen mee.

Misbruik

Vermoedt de gemeente dat er sprake is van misbruik? Dan zal de gemeente ook een Bibob-onderzoek starten. Dit kan ook bij een al verleende of vastgestelde vergunning of subsidie. De gemeente neemt in dat geval contact met u op.

Onderzoek en advies

Vermoedt de gemeente dat u of uw organisatie zich bezighoudt met criminele activiteiten? Dan zal de gemeente uw aanvraag weigeren. Zijn er na het onderzoek nog twijfels? Dan kan de gemeente advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Dit is een uitgebreider onderzoek.

Hoelang duurt het?

Een Bibob-onderzoek gebeurt binnen de tijd die normaal nodig is voor het aanvragen van een vergunning of subsidie. Vraagt de gemeente advies bij het LBB? Dan kan het 8 tot maximaal 12 weken duren voor de gemeente een beslissing neemt.