Bron voor aardwarmte

In Delft zit warmte in de ondergrond, ook wel aardwarmte of geothermie genoemd. Deze duurzame warmte komt uit de aardwarmtebron bij de TU Delft. Hiermee kan Delft de TU Delft Campus bedrijven en huizen in de wijken Voorhof en Buitenhof duurzaam verwarmen. Er is dan minder aardgas nodig. 

De TU Delft, overheidsinstelling Energie Beheer Nederland (EBN) en de bedrijven Aardyn en Shell werken samen aan de aardwarmtebron op de TU Delft Campus in Delft.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte is schone warmte uit diepe lagen in de bodem. Op verschillende plekken in Nederland zit diep in de bodem heet zout water opgeslagen. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is. Geothermie Delft pompt dit water op. Daarna is het te gebruiken voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen. 

Op de website van geothermie Delft leest u precies wat aardwarmte is en hoe de bron werkt.

Boren van de aardwarmteputten

Begin 2023 kwam het definitieve besluit om de vervolginvestering te doen voor het aanleggen van de aardwarmtebron. Hiermee startte ook het onderzoeksprogramma van de TU Delft. Op 26 juni 2023 startte het boren van de aardwarmteputten. De boring van de injectieput was begin december 2024 klaar. En heeft een diepte van 2580 meter bereikt. Hiermee is de volledige boorfase en het boren van de injectie- en productieput, succesvol afgerond. 

Herinrichting van het boorterrein

Na de afbouw van de boortoren is het terrein opgeruimd en heringericht volgens de oorspronkelijke indeling. Dit omvat ook de heropening van de Leeghwaterstraat. 

Op de website van Geothermie Delft leest u wanneer het werk plaatsvindt.

Wat merkt u ervan?

Woont u vlakbij de aardwarmtebron? Dan hoort u op tijd van Geothermie Delft wat het werk inhoudt. En wat het voor u betekent. Meer informatie over de overlast en de maatregelen die zij hiervoor nemen leest u op de pagina voor omwonenden.

Geothermie Delft plaatst regelmatig nieuwe informatie op de website. Ook zijn en blijven zij in gesprek met de bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de aardwarmtebron.

Aardwarmte winnen

 Om de aardwarmte te winnen, zijn er nog meer vergunningen nodig. Dat is onder andere een winningsvergunning en winningsplan. Hierover beslist het ministerie van Economische Zaken. 

Koppeling warmtenet

Na de afbouw en herinrichting van het boorterrein start er een nieuwe fase. Deze fase gaat over de besluitvorming en realisatie van de bovengrondse installatie om de warmte straks ook te kunnen leveren aan het warmtenet. De aardwarmte verwarmt dan de gebouwen die een aansluiting hebben op het warmtenet. In fase 1 krijgen 70 woongebouwen met ruim 5.000 huurwoningen van woningcorporaties en de TU Delft Campus een aansluiting op het warmtenet. In fase 2 is het de bedoeling de gehele wijk aan te sluiten, met name woningeigenaren. 

Blijf op de hoogte

Kijk voor het laatste nieuws over de aardwarmtebron op de website van geothermie Delft. Zij delen regelmatig nieuws over het werk en de planning. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Contact

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem dan contact op met Geothermie Delft.