Garantstelling of logiesverstrekking

Algemeen

Ontvangt u iemand uit het buitenland die tijdelijk in Nederland verblijft? Dan kunt u een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig hebben. Dit bewijs vraagt u aan via het formulier van de Rijksoverheid.

Beschrijving

Het ingevulde formulier ondertekent u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Wilt u voor iemand garant staan en bent u getrouwd of geregistreerd partner? Kom dan samen het formulier ondertekenen. Neem bij uw bezoek uw identiteitsbewijs mee.

Legaliseren van uw handtekening

Nadat het ondertekenen zal de gemeente uw handtekening legaliseren. Dat betekent voor echt verklaren. Daarna stuurt u het ondertekende aanvraagformulier op naar degene die Nederland wil bezoeken. Hiermee kan deze persoon een visum aanvragen.

Wanneer nodig?

Het bewijs heeft u nodig als u:

  • onderdak wilt geven aan een niet-Europeaan (logiesverstrekking), en/of
  • garant wilt staan voor een niet-Europeaan die een bezoek wil brengen aan Nederland (garantstelling)

Hoelang geldig?

Een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking is 6 maanden geldig. 

Meer informatie

Zie de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor meer informatie. En wanneer u het bewijs nodig heeft. U ziet hier ook vanuit welke landen iemand een visum nodig heeft voor een bezoek aan Nederland.

Voorwaarden

Garantstelling

Niet-Europeanen die maximaal 3 maanden in Nederland willen verblijven hebben een garantstelling nodig. Dit is nodig om een visum te kunnen krijgen. Dit betekent dat iemand (familie, vriend of kennis) garant staat voor de eventuele kosten die de bezoeker maakt. Wilt u voor iemand garant staan? Dan kunt u dit op het formulier aangeven bij onderdeel 3B.

Logiesverstrekking

Wilt u iemand onderdak geven die voor de komst naar Nederland een visum nodig heeft? Geef dan op het formulier bij onderdeel 3A aan dat u deze persoon logies verstrekt.

Kosten

Kosten 2024
Handtekening legaliseren€ 11,20 per handtekening