Hout stoken

Wanneer u een open haard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Op sommige dagen levert dat veel overlast op. Weten wanneer u uw vuurkorf of barbecue beter uit kunt laten? Raadpleeg de Stookwijzer.

Een op drie

Een vuurtje in de tuin zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof. Dat is voor niemand gezond. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. In totaal heeft ongeveer een op de drie Nederlanders last van houtstook. Van geuroverlast en irritaties van ogen en luchtwegen tot het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

Schadelijk

Hout en houtskool stoken veroorzaakt ook schadelijke stoffen. Zoals fijnstof, koolmonoxide, benzeen en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s). Hoeveel schadelijke stoffen, hangt af van de manier waarop u stookt. Bij verbranding van afval of geverfd of geïmpregneerd hout komen zelfs zware metalen vrij. Daarom is het verboden om dit te verbranden.

U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in uw tuin verminderen door anders te stoken. Stap bijvoorbeeld over op een elektrische barbecue.

Stookwijzer

Wilt u weten wanneer u uw open haard, vuurkorf of barbecue beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Raadt het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit af om hout te stoken? Dan geldt een stookalert. Dit ziet u op Stookalert van het RIVM en in de Stookwijzer.