College presenteert kadernota

Kadernota: investeren met oog voor de toekomst  


Het college van burgemeester en wethouders presenteert vandaag de kadernota aan de gemeenteraad. Deze biedt de kaders voor de programmabegroting 2026-2029. In de kadernota blijft het college inzetten op afmaken en uitvoeren wat is afgesproken én op het voorbereiden van de stad op de toekomst. Het college blijft zich richten op de drie langjarige opgaven: Delft-West, het Innovatiedistrict Delft en de energietransitie. En het zet door op belangrijke thema’s als een sterke sociale basis, goede voorzieningen en een toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. De beperkte financiële ruimte is en blijft daarbij een uitdaging.  

Geld voor wat nu nodig is én reserveren voor later  

De kadernota laat zien dat Delft geld wil steken in dat wat voor de stad nu noodzakelijk is, dat beperkt middelen worden uitgegeven en dat ook geld wordt gereserveerd voor de toekomst. Wethouder Martina Huijsmans van Financiën: “De afgelopen jaren hebben we samen met de raad en de stad goede keuzes gemaakt en een stevige basis gelegd. Hierop bouwen we nu met elkaar voort om Delft verder te versterken en voor te bereiden op de toekomst.”   

Duurzame, vitale stad  

Het college wil Delft versterken als duurzame, vitale stad. Met de nadruk op vijf accenten: een stad die kansrijk is voor iedereen, met ruimte voor wonen, een gezonde en veilige stad, een duurzame stad en een stad met economische kracht. Het college zet in op een evenwichtige opbouw van onze groeiende stad. En wil de kracht van Delft benutten als stad van techniek en innovatie, samen met inwoners, partners en andere overheden. Dat gebeurt onder meer in het Innovatiedistrict Delft, dat wordt ontwikkeld tot een aantrekkelijke plek om te leren, werken, wonen, ontmoeten en ondernemen. Het college blijft inzetten op kansengelijkheid, zoals in Delft-West, samen met scholen en andere partners. En op gemengde wijken, met betaalbare en gezonde woningen, bijvoorbeeld in de Kop van de Buitenhof en Nieuw Delft.   

Financieel in balans  

De kadernota stelt de kaders voor een begroting die nu en in de komende jaren op orde is. Door scherp begrotingsbeleid en stevige inspanningen vanuit het herstelplan 'Delft in balans' in de afgelopen jaren, is de gemeente voorbereid op de financiële uitdagingen vanaf 2026. In deze kadernota is ook een uitwerking van het handelingsperspectief opgenomen, met daarin financiële maatregelen voor een sluitende begroting. “Bezuinigingen zijn nu niet aan de orde. Tegelijk geldt ook voor Delft dat de financiële middelen beperkt zijn en blijven”, licht wethouder Huijsmans toe. ”Dat betekent dat niet alles kan en we dus, soms lastige, keuzes moeten maken. Dat is terug te zien in het beperkte aantal voorstellen in deze kadernota."  

Financiële ruimte maken voor lange termijn   

Voor de jaren na 2029 nemen naar verwachting de lasten verder toe als gevolg van investeringen die horen bij de groei van de stad. Dat geldt zowel voor bestaande investeringsplannen als voor toekomstige investeringen waar de raad nog over moet besluiten. Tegelijk staat de stad voor de uitdaging van uitgestelde investeringen en het feit dat structurele middelen slechts beperkt beschikbaar zijn. Wethouder Huijsmans: "Na 2029 is er meer nodig om financieel gezond te blijven. Om toekomstige uitgaven beheersbaar te houden, moeten we financiële ruimte maken. Dat doen we niet alleen door hiervoor te sparen vanaf 2027, maar ook met een afwegingskader waarmee we investeringen nog beter toetsen op urgentie en financiële en maatschappelijke impact.”  

In gesprek met het Rijk  

In de Voorjaarsnota 2025 heeft het Rijk extra middelen opgenomen voor het Gemeentefonds, onder andere voor het opvangen van de tekorten in de jeugdzorg. Dit verzacht enigszins de financiële druk in de eerste jaren, maar het Rijk biedt geen oplossing voor het structurele tekort in de jaren daarna. Wethouder Huijsmans: “De financiële positie van gemeenten blijft zorgelijk. Samen met andere gemeenten blijven we in gesprek met het Rijk over voldoende financiering voor de uitvoering van gemeentelijke taken.”  

Gemeenteraad besluit in juli  

In juli bespreekt de gemeenteraad de kadernota met financiële voorstellen. Als de raad ermee akkoord gaat, is dat de basis voor de begroting die de gemeente gaat opstellen voor 2026 en verder.