Warmteplan

Elke gemeente in Nederland maakt een plan om voor 2050 aardgasvrij te worden. Ook de gemeente Delft heeft een warmteplan gemaakt. Op 16 december 2021 heeft de gemeenteraad het Warmteplan Delft 2021 goedgekeurd.

Wat staat er in het warmteplan?

In het Delftse warmteplan staat hoe we de stad op een duurzame manier kunnen verwarmen. Dus zonder aardgas, kolen of olie. Dit gebeurt stap voor stap, tussen nu en 2050. 

Er zijn diverse mogelijkheden die per wijk of per buurt verschillen. Hoe oud zijn de woningen en bedrijven? Staan er flats of vrijstaande woningen? Is er in de buurt een warmtebron? In het plan staat wat voor elke buurt de beste vervanger voor het aardgas is. En welke buurten tussen nu en 2030 als eerste van het aardgas af gaan.

Uitvoeringsplan

De gemeente kan nu verder onderzoek doen in de buurten die het meest kansrijk zijn om te beginnen. Daarna komen er wijkuitvoeringsplannen voor de eerste buurten. In deze plannen staan:

  • Specifieke technieken, maatregelen en kosten per buurt
  • Welke concrete ondersteuning de gemeente kan bieden. Zoals advies over energie en financiële regelingen.
  • Concrete planning

De gemeente maakt het uitvoeringsplan in overleg met de bewoners. En andere belanghebbenden uit de buurt. Dit duurt ongeveer 2 of 3 jaar. Daarna volgt de daadwerkelijke uitvoering.

Stadsgesprek 19 mei

Op woensdag 19 mei 2021 was er opnieuw een stadsgesprek over het warmteplan. Tijdens deze online bijeenkomst praatte de gemeente aanwezigen bij over de voortgang van het warmteplan.

Stadsgesprekken februari

Op 16 en 17 februari 2021 heeft de gemeente online stadsgesprekken gehouden over het warmteplan. Tijdens deze bijeenkomsten presenteerde de gemeente welk energiesysteem voor welke buurt het meest voor de hand ligt. En welke resultaten er uit de enquête over Delft aardgasvrij zijn gekomen. Deelnemers konden tijdens de bijeenkomsten vragen stellen.

Zie ook

Uw mening
Uw mening