Warmteplan

Elke gemeente in Nederland maakt een plan om voor 2050 aardgasvrij te worden. Ook de gemeente Delft maakt een warmteplan.

Warmteplan inzien

De gemeente heeft het ontwerp van het warmteplan vastgesteld. Het warmteplan kunt u inzien. En tot en met 13 september hierop uw reactie geven.

Wat staat er in het warmteplan?

In het Delftse warmteplan staat hoe we de stad op een duurzame manier kunnen verwarmen. Dus zonder aardgas, kolen of olie. Dit gebeurt stap voor stap, tussen nu en 2050. 

Er zijn diverse mogelijkheden die per wijk of per buurt verschillen. Hoe oud zijn de woningen en bedrijven? Staan er flats of vrijstaande woningen? Is er in de buurt een warmtebron? In het plan staat wat voor elke buurt de beste vervanger voor het aardgas is. En welke buurten tussen nu en 2030 als eerste van het aardgas af gaan.

Stadsgesprek 19 mei

Op woensdag 19 mei 2021 was er opnieuw een stadsgesprek over het warmteplan. Tijdens deze online bijeenkomst praatte de gemeente aanwezigen bij over de voortgang van het warmteplan.

Stadsgesprekken februari

Op 16 en 17 februari 2021 heeft de gemeente online stadsgesprekken gehouden over het warmteplan. Tijdens deze bijeenkomsten presenteerde de gemeente welk energiesysteem voor welke buurt het meest voor de hand ligt. En welke resultaten er uit de enquête over Delft aardgasvrij zijn gekomen. Deelnemers konden tijdens de bijeenkomsten vragen stellen.

Wanneer is het warmteplan klaar?

Het warmteplan is in de zomer van 2021 klaar. Eind 2021 stelt de gemeenteraad het plan vast. 

En daarna?

Na het vaststellen van het warmteplan maakt de gemeente voor elke buurt een uitvoeringsplan. In het uitvoeringsplan staan:

  • Specifieke technieken, maatregelen en kosten per buurt
  • Welke concrete ondersteuning de gemeente kan bieden. Zoals advies over energie en financiële regelingen.
  • Concrete planning

De gemeente maakt het uitvoeringsplan in overleg met de bewoners. En andere belanghebbenden uit de buurt. Dit duurt ongeveer 2 of 3 jaar. Daarna volgt de daadwerkelijke uitvoering.

Zie ook