'Denk mee over betaalbare warmte’

Wanneer stapt Delft over op schone energie? Welke duurzame techniek past het beste bij uw buurt en uw situatie? En hoe blijft de energierekening voor Delftenaren betaalbaar? Dat zijn belangrijke vragen binnen het Warmteprogramma van de gemeente. Wethouder Maaike Zwart vraagt u mee te denken over wat u betaalbare warmte vindt. 

Voorbereiden

Nederland wil in 2050 zoveel mogelijk aardgasvrij zijn. Iedereen moet zich daarop voorbereiden. Dat is nodig voor het klimaat. En om ervoor te zorgen dat we niet afhankelijk zijn van andere landen. Nu lijkt 2050 misschien ver weg, maar alle Delftse woningen en gebouwen aardgasvrij maken en duurzaam verwarmen is een enorme operatie. De gemeente maakte hiervoor in 2021 al het Warmteplan, met inbreng van de stad. Het plan wordt nu verder uitgewerkt in het Warmteprogramma. Hierin kijkt de gemeente nog verder vooruit en wordt ze nog concreter. 

Aansluiting op warmtenet 

Delft is al lange tijd bezig met de overstap naar schone, duurzame energie. De wijken Voorhof en Buitenhof lopen voorop. Daar wordt nu, in samenwerking met de corporaties, een warmtenet voor 6.000 huurwoningen aangelegd. De warmte komt uit de geothermiebron op de TU Campus. De eerste woningen worden in 2026 aangesloten op het warmtenet. Met het warmtenet en de geothermiebron zet Delft nu al concrete stappen om over te stappen op duurzame warmte. In het Warmteprogramma draait het om de vraag: en hoe daarna verder?

Andere mogelijkheden

Wethouder Maaike Zwart: “Ook op andere plekken in Delft kan een warmtenet een geschikte oplossing zijn. Maar het is niet de enige duurzame oplossing. Andere mogelijkheden zijn een luchtwarmtepomp, een bodemwarmtepomp of een airco met doorstroomboiler. Misschien zijn die in sommige buurten beter geschikt. Wij zijn daarom in Delft per buurt aan het onderzoeken wat de beste en goedkoopste oplossing is.”

Betaalbaarheid

Wat de wethouder opvalt: “De meeste inwoners willen graag meedoen en snappen dat we niet eindeloos kunnen doorgaan met aardgas. Veel mensen zijn ook al bezig met het isoleren en verduurzamen van hun woning. Dat is mooi om te zien. De meeste mensen willen een schone toekomst voor hun kinderen en nieuwe generaties. De zorgen, en die snap ik, zitten vooral in de betaalbaarheid: hoe zorgen we ervoor dat de energierekening niet te hoog wordt?”

Online onderzoek

Iedereen kijkt anders naar wat betaalbaarheid is. Daarom roept de wethouder iedereen op om mee te denken. En mee te doen aan een online onderzoek. Wilt u meedoen? Uw mening is belangrijk. U kunt de online raadpleging tot en met 23 april invullen. Een aantal inwoners heeft daarvoor al een persoonlijke uitnodiging per brief ontvangen. 

Meedenkgroep

Daarnaast komt er een meedenkgroep. Deze groep gaat meedenken over het warmteprogramma en de gemeente adviseren. Wilt u hieraan meedoen? Aanmelden kan tot 30 april. Leden van de meedenkgroep hoeven geen grondige kennis van energie te hebben. Naast de kennis die u opdoet in een leuke, diverse groep, krijgt u een vergoeding voor uw bijdrage. 

Zelf aan de slag

Wethouder Zwart: “We gaan voor duurzame, lokale warmte. Hoe meer mensen informatie en wensen met ons delen, hoe beter en completer het beeld wordt. En intussen kan iedereen natuurlijk zelf al aan de slag met isoleren, dat is altijd goed. Op Delft doet duurzaam staan heel inspirerende voorbeelden en slimme bespaartips. Ook vind je er informatie over de energiecoaches van 015 Duurzaam. Zij kunnen helpen met energie besparen in huis. Het zijn buurtgenoten die veel slimme bespaartips en adviezen hebben.”

Lees meer op de webpagina van het warmteprogramma.