Ontheffing verruimen winkeltijden

Algemeen

In Delft gelden vaste tijden waarop winkels open mogen zijn. Wilt u met uw winkel buiten deze tijden open zijn? Dan heeft u een ontheffing nodig. Een ontheffing vraagt u schriftelijk aan.

Ontheffing

Er is een ontheffing voor een avondwinkel. En een eenmalige ontheffing.

Ontheffing avondwinkel

Met een ontheffing mag een avondwinkel van maandag t/m zaterdag open zijn van 6.00 tot 24.00 uur. En op zon- en feestdagen van 10.00 tot 24.00 uur. De ontheffing geldt niet op 4 mei (Dodenherdenking), Goede Vrijdag en 24 december. Dan sluiten alle winkels om 19.00 uur.

Tijdelijk geen ontheffing avondwinkel

Op dit moment heeft de gemeente het maximaal aantal ontheffingen voor een avondwinkel verleend. Het is nu niet mogelijk om een ontheffing voor een avondwinkel aan te vragen. Zodra er weer een ontheffing beschikbaar komt, leest u dit in de gemeenteberichten. Ook ziet u hier hoe u de ontheffing aan kunt vragen.

Eenmalige ontheffing

Met een eenmalige ontheffing mag uw winkel open zijn tussen 22.00 en uiterlijk 2.00 uur. Dit is voor een bijzondere gebeurtenis. Zoals de start van een nieuw product, een jubileum of de opening van een winkel.

Hoelang duurt het?

Na uw aanvraag doet de gemeente een leefbaarheidstoets. De gemeente weegt uw belangen dan af tegen die van inwoners, de veiligheid en de mensen op straat. Binnen 8 weken krijgt u bericht.

Voorwaarden

Ontheffing avondwinkel

  • Er mogen maximaal 8 avondwinkels zijn in Delft (1 op 12.500 inwoners).
  • Een ontheffing voor een avondwinkel is 3 jaar geldig.
  • De ontheffing geldt voor een gebouw of perceel.
  • In de avondwinkel verkoopt u alleen of hoofdzakelijk eten en drinken. U mag geen sterke drank verkopen. Wel wijn, bier en mixdranken (niet gedestilleerd).
  • Uw winkel ligt in de binnenstad, winkelcentrum In de Hoven of een winkelcentrum in de wijk. Zoals de Krakeelpolderweg, Hugo de Grootstraat, Hof van Delftlaan, Ternatestraat, Van Foreestweg, Elzenlaan, Nassaulaan, Multatuliweg, Dashof, Bikolaan, Vrijheidslaan of Verdiplein.

Eenmalige ontheffing

  • De ontheffing is niet voor winkels voor voeding of genotsmiddelen.
  • U organiseert tijdens de extra openingstijden geen buitenactiviteiten.
  • De eigenaar of exploitant van de winkel zorgt voor toezicht.
  • U informeert tijdig omwonenden van de winkel.

Kosten

Kosten 2023
Ontheffing verruimen winkeltijden€ 89,40
Kosten 2024
Ontheffing verruimen winkeltijden€ 92,10

Wetten en regels