Schulden oplossen met Wsnp

Weet u wat het laatste redmiddel kan zijn om uit de schulden te komen? Een beroep doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Als er problematische schulden zijn waar u zelf niet meer uitkomt. Vraag dan hulp van de Financiële Winkel van Delft. Zijn er geen oplossingen meer te bedenken? Dan is er nog maar één oplossing: de Wsnp. 

Rechter

Als u gebruik wilt maken van de Wsnp, stuurt een verzoek naar de rechtbank. De gemeente kan u helpen met het verzoek. Als de rechter u toelaat, komt u terecht in het wettelijke schuldsaneringstraject. 

Schone lei

De Wsnp duurt in principe 18 maanden. Een bewindvoerder controleert in deze periode of u doet wat u moet doen. In de tussentijd betaalt u zoveel mogelijk schulden af. Als u dit goed doet, krijgt u na 18 maanden een schone lei. Dit betekent dat de schuldeisers de restschuld niet meer op kunnen eisen. De schulden die nog openstaan, hoeft u dan niet meer te betalen.

Plichten

Tijdens het Wsnp-traject heeft u de nodige plichten, zoals: 

  • Geen nieuwe schulden maken
  • Werken of solliciteren (36 uur)
  • Veranderingen in uw situatie melden
  • Werken aan uw ‘probleem’

Afronding

Na afronding van de Wsnp ontvangen alle schuldeisers bericht en geld. U kunt maar 1 keer per 10 jaar een beroep doen op de Wsnp. U blijft 5 jaar geregistreerd staan bij het BKR na het afronden van de Wsnp. 

Heeft u vragen?

Meer informatie over de Wsnp kunt u vinden op de website Bureau Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp).

Video Het wettelijke traject