Soortenmanagementplan
Onder daken en in spouwmuren van woningen leven vogels en vleermuizen. Vaak zonder dat u het weet. Bij het isoleren van een spouwmuur of plaatsen van een dakkapel overleven deze dieren het meestal niet. En verdwijnen hun verblijfplaatsen. Bij het isoleren of (ver)bouwen moet u daarom maatregelen nemen. Dit is nodig om de dieren te beschermen.
Onderzoek doen
Gaat u isoleren of (ver)bouwen? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck om te zien of u een vergunning nodig heeft.
Maar wel of geen vergunning nodig? In beide gevallen kan het zijn dat u maatregelen moet nemen om sommige dieren te beschermen. Vaak gaat het om de huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Voor de start van het werk moet u eerst onderzoek laten doen of er beschermde dieren zijn. De onderzoeken moeten voorkomen dat u de dieren stoort tijdens het werk. Of dat deze overlijden.
Ontheffing
Om het werk uit te kunnen voeren heeft u een ontheffing op de Wet natuurbescherming nodig. Met deze ontheffing kunt u diervriendelijk (ver)bouwen, isoleren of slopen. Hoe u de ontheffing aanvraagt hangt af van de wijk waarin u woont.
Voorhof en Buitenhof
Woont u in Voorhof of Buitenhof? Dan kunt u de ontheffing van het soortenmanagementplan gebruiken.
Voldoet u aan de voorwaarden uit het plan? Dan hoeft u meestal geen (uitgebreid) onderzoek te laten doen. Wel moet u maatregelen nemen om een aantal diersoorten te beschermen. Deze route is korter dan wanneer u zelf onderzoek moet laten doen. U maakt hierbij gebruik van de ontheffing volgens onderzoek dat de gemeente al heeft gedaan.
Andere wijken
Woont u in een andere wijk? Laat dan onderzoek doen door een ecoloog. Hieruit moet blijken welke maatregelen nodig zijn om dieren te beschermen. De onderzoeken kunnen lang duren en veel geld kosten. Kies daarom voor een aannemer of ecoloog die hiermee bekend is.
Hoe werkt het?
Het is belangrijk dat u uw aannemer informeert over de regels. Die kan dan de volgende stappen doorlopen om uw woning te verbeteren. En tegelijk ook de dieren te beschermen.
Stappen ontheffing gebruiken
-
U kunt de ontheffing in Voorhof en Buitenhof gebruiken als uw gebouw of woning in het onderzoeksgebied ligt. Op de kaart ziet u de grenzen van het gebied. En welke beschermde dieren we waar hebben aangetroffen.
-
Doorloop het stappenplan 1.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan mag u het onderzoek gebruiken dat de gemeente al heeft gedaan. Mag u het onderzoek niet gebruiken? Maar ligt uw gebouw of woning wel in het onderzoeksgebied? Neem dan contact op met de gemeente.
-
Het type werk bepaalt welk protocol u moet volgen. In het stappenplan 2 ziet u welk protocol uw aannemer moet volgen. Deel het protocol met uw aannemer.
-
Laat uw aannemer de ontheffing voor uw adres aanvragen. Dit kan via het contactformulier.
-
Heeft uw aannemer de juiste aanvraag gedaan? Dan machtigt de gemeente uw aannemer binnen 8 weken.
-
Uw aannemer voert het werk uit zoals in het ecologisch werkprotocol staat. Dit betekent dat de aannemer vaak eerst een andere verblijfplaats voor de aanwezige dieren moet maken. Bijvoorbeeld door een kastje in de muur te maken. Daarna maakt de aannemer het bouwdeel diervrij. Als dat klaar is, kan de aannemer beginnen met het isoleren of (ver)bouwen.
-
U of uw aannemer moet ook foto's maken van het uitgevoerde werk. En de maatregelen om dieren te beschermen. Stuur de foto's op via het contactformulier. En vermeld hierbij uw adres.
Niet van november - maart
Van 1 november tot en met 31 maart mag u niet uw dak of spouwmuur laten isoleren. Dit is namelijk de periode dat vleermuizen nestelen.
Volgende wijken: Tanthof en Wippolder
In Delft pakken we de onderzoeken wijk voor wijk aan. De volgende wijken waar een onderzoek plaatsvindt zijn Tanthof en Wippolder. Dit gebeurt in 2024 en 2025.
Veelgestelde vragen
-
In het soortenmanagementplan staat voor een heel gebied welke beschermde diersoorten aanwezig zijn. Ook staan er maatregelen, regels en afspraken in voor het renoveren, (ver)bouwen, isoleren en slopen. En om tegelijk ook beschermde dieren en planten te beschermen.
Met een soortenmanagementplan is een afzonderlijk onderzoek niet meer nodig. Hierdoor bespaart u tijd en geld.
-
Gaat u (ver)bouwen of isoleren aan de buitenkant van uw woning? Dan moet u vaak maatregelen nemen of sommige diersoorten te beschermen. Dit staat in de Wet natuurbescherming.
Gebruik hierbij het soortenmanagementplan. U heeft dan niet zelf ecologisch onderzoek te laten doen. Hiermee bespaart u veel tijd en geld.
Gebruikt u niet het soortenmanagementplan? Dan moet u zelf onderzoek laten doen of er beschermde diersoorten zijn. Als dit zo is, moet u daarna zelf een ontheffing aanvragen. Zijn er geen beschermde diersoorten? Dan is een ontheffing niet nodig.
-
Zitten er beschermde diersoorten in uw woning of gebouw? Dan mag u deze niet verstoren of doden. Dit staat in de Wet natuurbescherming en de Omgevingswet.
Bij bepaalde maatregelen aan uw woning of gebouw moet u rekening houden met deze soorten. Zoals bij renoveren, verbouwen of isoleren. Doet u dat niet, dan bent u in overtreding.
-
U mag ook zelf uw spouwmuur of dak aan de buitenkant isoleren. Maar dit is wel een ingewikkelde klus. En het vereist ook ecologische kennis over het gebruik van het soortenmanagementplan.
Net als een aannemer moet u voldoen aan de juiste vergunningsvoorwaarden. En aan het ecologisch protocol. We raden het dan ook niet aan om het isoleren zelf te doen.
-
Er zijn zeker isolatiemaatregelen waarvoor u geen vergunning nodig heeft. Zoals het isoleren van uw vloer, binnendak en binnenmuren. En meestal ook bij het vervangen van glas.
-
Huurt u een woning van een woningcorporatie? De gemeente heeft aparte afspraken met de corporaties gemaakt over hoe om te gaan met het soortenmanagementplan. De corporaties kunnen hierdoor sneller hun werk uitvoeren.
-
Woont u in een gebouw met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Of huurt u een woning van een particulier? En heeft uw VvE of huurbaas plannen om te verduurzamen? Laat de aannemer dan weten dat de gemeente al ecologisch onderzoek heeft gedaan. Dit scheelt de aannemer veel tijd. Verwijs de aannemer ook naar deze website.