Subsidie herbestemming

Als eigenaar wilt u uw monument behouden voor de toekomst. Soms is het daarvoor nodig om een nieuwe functie aan een gebouw te geven. Hiervoor kunt u subsidie aanvragen.

Wind- en waterdicht maken

Zoekt u een nieuwe bestemming voor een monument dat geen woonhuis is? Dan wilt u niet dat er schade ontstaat in de periode dat het pand leegstaat. U kunt subsidie aanvragen voor het wind- en waterdicht houden van uw monument. Dit doet u bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het gaat om tijdelijke en eenvoudige maatregelen. Zoals het dichttimmeren van kapotte ramen en het repareren van een dak. Of het aanbrengen van noodafdichtingen met zeilen of golfplaten.

Haalbaarheidsonderzoek

Bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kunt u ook subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek aanvragen. Dit onderzoek geeft inzicht in de aanwezige cultuur- en bouwhistorische waarden, nieuwe functiemogelijkheden en de financiële haalbaarheid.

Kerken

Wilt u een nieuwe bestemming aan een kerk geven? Dan kunt u een lening met lage rente krijgen bij het Fonds 1818. De kerk moet dan wel een deel van de tijd open zijn voor publiek. De lening is minimaal € 10.000 en maximaal € 400.000.

De Kerken Nevenfunctie-Lening stimuleert het gebruik van kerken voor meerdere functies. U kunt de lening aanvragen voor werkzaamheden om het gebouw vaker te gebruiken. Zoals de aanleg van een nieuwe pantry, sanitaire voorzieningen of verwarming. Maar ook voor maatregelen om het gebouw duurzamer te maken of voor het financieren van herbestemmingskosten.