Tijdelijke opvang asielzoekers

Landelijk is een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders wil graag bijdragen aan het oplossen van deze crisis. En werkt daarom samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de opvang van asielzoekers in Delft.

Opvang in Delft

In Delft vangt het COA op verschillende plekken tijdelijk asielzoekers op.

Opvanglocaties in Delft

Manderspark

Hier is plek voor de opvang van 210 mensen. Er verblijven volwassenen en gezinnen.

Meer informatie over de opvanglocatie

Campanile-hotel

In het hotel is plek voor 60 alleenstaande, jonge asielzoekers en 110 volwassenen. 

Meer informatie over de opvanglocatie

Sportpark Kruithuisweg

Op het sportpark komt een nieuwe opvanglocatie. Het COA wil hier een opvang neerzetten voor 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers. Zodat zij op een zelfstandige locatie kunnen verblijven.

Meer informatie over de opvanglocatie

Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van de opvanglocaties in Delft.

Feestelijke heropening Manderspark

Op 16 juli organiseert het COA samen met de TU Delft en de gemeente een inloopmiddag op het verbouwde Manderspark. U bent van harte welkom. De locatiemanager vertelt tijdens een rondleiding over de herinrichting. Ook hoort u meer over het dagelijks leven van de mensen die hier wonen. U kunt vragen stellen aan medewerkers van het COA, de TU Delft en de gemeente.

Vanaf 13.00 uur bent u welkom op de locatie. Tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur kunt u een rondleiding volgen. En is er ruimte om in gesprek te gaan met bewoners en COA-medewerkers. Om 14.00 uur is er een officieel moment waarbij het COA de locatie heropent.

Wanneer:Woensdag 16 juli 2025
Tijd:13.00 - 17.00 uur
Locatie:Manderspark 10

Aanmelden

Wilt u bij de inloopmiddag zijn? Meld u dan aan via programmasenprojecten@delft.nl. Aanmelden kan tot en met donderdag 10 juli. Vermeld hierbij uw naam, adres en aantal personen. En dat het gaat om de heropening van het Manderspark.

Alle bezoekers moeten zich kunnen identificeren bij de beveiliging van de opvang. Het maken van foto’s van bewoners en medewerkers van het COA is niet toegestaan.

Veelgestelde vragen

Het COA vangt asielzoekers in Nederland op tijdens hun asielprocedure. Zij zorgen voor huisvesting vanaf de aanvraag voor asiel in Nederland. Tot het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft eerder gemeenten gevraagd om extra asielzoekers op te vangen. Delft kon hier toen niet aan voldoen. Het COA zocht namelijk naar locaties voor het opvangen van grote aantallen asielzoekers voor lange tijd. Delft is een compacte stad en had geen geschikte ruimte voor het opvangen van grote aantallen asielzoekers.

De huidige opvang is ingericht op de tijdelijke opvang van maximaal 220 personen. Hiervoor heeft de gemeente samen met de TU Delft een geschikte locatie gevonden op het terrein van de TU Delft.

De opvang aan het Manderspark ligt ten zuiden van de Heertjeslaan, op het zuidelijke deel van de campus. Daarnaast vangt het COA asielzoekers op in het Campanile-hotel aan de Kleveringweg.

Op het Sportpark Kruithuisweg wil het COA een nieuwe opvanglocatie voor alleenstaande, minderjarige vreemdelingen. Hiervoor heeft de gemeente een geschikte locatie gevonden op een grasveld op de hoek van de Mekelweg. Ter hoogte van Korfbalvereniging Fortuna Delft.

Delft is een compacte stad waar ruimte schaars is. Het aantal mensen waarvoor dringend een opvangplek nodig is, is groot. Op de korte termijn is het mogelijk om mensen op te vangen in de opvanglocatie aan het Manderspark. En in het Campanile-hotel.

Op de nieuwe zelfstandige locatie kan het COA passende opvang gaan bieden aan alleenstaande, minderjarige asielzoekers.

Met deze opvanglocaties zet Delft een goede stap in het invullen van de taakstelling vanuit de spreidingswet. De komende tijd onderzoekt Delft samen met het COA verdere mogelijkheden voor duurzame opvangplekken. Hierbij blijft de schaarse ruimte in een compacte stad als Delft een uitdaging.

Op de opvanglocatie aan het Manderspark is de doelgroep divers en bestaat uit gezinnen en volwassenen. In het Campanile-hotel is plek voor 60 alleenstaande, jonge asielzoekers en 110 volwassenen.

Op de nieuwe locatie op het Sportpark Kruithuisweg wil het COA maximaal 50 alleenstaande, minderjarige vreemdelingen opvangen. Dit zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar.

Op de verschillende locaties verloopt de opvang goed. Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie en veiligheid op de locatie. En zorgt samen met voogdijorganisatie NIDOS voor dagbesteding en intensieve begeleiding, gericht op rust en regelmaat.

Er zijn afspraken gemaakt. En er is doorlopend contact en afstemming tussen het COA, TU Delft, de politie en de gemeente. Ook op het gebied van veiligheid en handhaving.

Het COA begeleidt de asielzoekers en beheert de locaties. En is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. De locatiebeheerder van het COA is het aanspreekpunt voor omliggende bedrijven en omwonenden. Deze kan vervolgens afstemmen met contactpersonen van de TU Delft en de gemeente.

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de openbare orde en veiligheid binnen de gemeente. Dit verloopt volgens de normale werkwijze.

De mensen in de opvang mogen zich vrij bewegen in de gemeente en krijgen geen beperkingen. Zij moeten zich net als iedereen houden aan de regels in de openbare ruimte. En privéterrein van anderen respecteren. De asielzoekers krijgen informatie over hun rechten en plichten. Dit gebeurt wanneer zij op de locatie komen. Het COA heeft huisregels. Bewoners krijgen deze regels in hun eigen taal.

  • Een vluchteling heeft zijn of haar land gedwongen verlaten door vervolging, oorlog of geweld. Een vluchteling kan niet veilig terugkeren naar het land van herkomst.
  • Een asielzoeker is iemand op de vlucht die internationale bescherming zoekt. Maar die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog niet heeft erkend als vluchteling. Asielzoekers die de IND als vluchtelingen erkent krijgen de ‘vluchtelingenstatus’. En heten in Nederland ook wel statushouders of vergunninghouders. 
  • Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zonder visum reizen en werken binnen de Europese Unie. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. 
  • De gemeente is verantwoordelijk voor de vergunning voor de huisvesting. Verder is de gemeente verantwoordelijk voor het regelen van onderwijs. En voor de openbare orde en veiligheid buiten het terrein. 
  • Het COA begeleidt de asielzoekers. Ook is het COA verantwoordelijk voor het beheer van de opvanglocatie. En voor de veiligheid van de asielzoekers en de locatie. Het COA betaalt ook alle kosten.
  • De TU Delft stelt tijdelijk ruimte beschikbaar op eigen terrein.

Sinds 1 februari 2024 geldt de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (spreidingswet). Het doel van deze wet is komen tot voldoende opvangplekken. En een goede verdeling ervan over alle provincies en gemeenten.

Met de ingang van de wet heeft het Rijk de taakstelling per provincie bekendgemaakt. Met daarbij ook de indicatieve verdeling per gemeente. Het gaat hierbij om het aantal opvangplekken dat naar verwachting in de komende 2 jaar nodig is. Delft moet in totaal 434 plekken realiseren, waarvan 37 voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Met de opvang op verschillende locaties zet Delft een goede stap in het invullen van de taakstelling vanuit de spreidingswet.

De komende tijd onderzoekt Delft samen met het COA verdere mogelijkheden voor duurzame opvangplekken. Hierbij blijft de schaarse ruimte in een compacte stad als Delft een uitdaging.

Op 27 september 2024 hebben de negen gemeenten in de regio Haaglanden het regionaal opvangplan vastgesteld. Het gaat om Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. Zij zetten zich samen in om te voldoen aan de verplichtingen uit de spreidingswet. En om opvang te bieden aan Oekraïense ontheemden.

In het regionaal opvangplan staan afspraken over het realiseren van opvangplekken en bijbehorende voorzieningen. Daarnaast is aandacht voor de opvang van statushouders.

In november 2024 heeft de commissaris van de Koning een plan ingediend bij het ministerie van Asiel en Migratie. Hierin staat onder meer hoe het aantal opvangplaatsen over de provincie verdeeld is. Het plan van regio Haaglanden is hier onderdeel van.

We kunnen ons voorstellen dat u meeleeft. En misschien wilt helpen. Kijk hiervoor op de website van het COA.

Heeft u een algemene vraag over de opvang van asielzoekers door het COA? Neem dan contact op met het COA. Bel 088 - 715 70 00 (van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur). Of stuur een e-mail naar delft@coa.nl

Ook in Den Hoorn komt een opvanglocatie voor vluchtelingen. Woont u in de buurt van deze opvanglocatie? Meer informatie vindt u op de website van gemeente Midden-Delfland.

Voor meer vragen kunt u contact opnemen met communicatie@middendelfland.nl. De gemeente Midden-Delfland zal ook aan omwonenden in Delft informatie geven over de opvanglocatie.