Subsidie herbestemming

Als eigenaar wilt u uw monument behouden voor de toekomst. Soms is het daarvoor nodig om een nieuwe functie aan een gebouw te geven. Hiervoor kunt u subsidie aanvragen.

Wind- en waterdicht maken

Zoekt u een nieuwe bestemming voor een monument dat geen woonhuis is? Dan wilt u niet dat er schade ontstaat in de periode dat het pand leegstaat. Bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kunt u een subsidie voor het wind- en waterdicht houden van monumenten aanvragen. Het gaat om tijdelijke en sobere maatregelen. Zoals het dichttimmeren van kapotte ramen, het repareren van dakbedekking of het aanbrengen van noodafdichtingen met zeilen of golfplaten.

Haalbaarheidsonderzoek

Bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kunt u ook subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek aanvragen. Dit onderzoek geeft inzicht in de aanwezige cultuur- en bouwhistorische waarden, nieuwe functiemogelijkheden en de financiële haalbaarheid.

Kerken

Voor kerken die (deels) een nieuwe bestemming krijgen kunt u een lening met lage rente aanvragen bij het Fonds 1818. Het pand moet dan wel een deel van de tijd openbaar toegankelijk zijn. De lening is minimaal € 10.000 en maximaal € 400.000.

De Kerken Nevenfunctie-Lening stimuleert het multifunctioneel gebruik van kerken. U kunt de lening aanvragen voor werkzaamheden om het gebouw vaker te gebruiken. Zoals de aanleg van een nieuwe pantry, sanitaire voorzieningen of verwarming. Maar ook voor maatregelen om het gebouw duurzamer te maken of voor het financieren van herbestemmingskosten.

Uw mening
Uw mening