Milieuzone

De gemeente Delft wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. De milieuzone ten zuidoosten van de binnenstad draagt hier voor een belangrijk deel aan bij. In dit gebied hebben alleen schone vrachtauto's toegang.

Toegang voor vrachtauto's

De milieuzone geldt voor vrachtauto's met een totaalgewicht van meer dan 3.500 kg. Deze vrachtauto's mogen alleen in de milieuzone rijden als zij:

  • een dieselmotor emissieklasse euro 6 of hoger hebben
  • op een andere brandstof dan diesel rijden

Vrachtauto's die hier niet aan voldoen kunnen een boete krijgen.

Tijdelijk geen handhaving

Sinds 1 januari 2022 heeft u voor de milieuzone een vrachtauto met minimaal emissieklasse euro 6 nodig. Door de oplopende levertijden van deze vrachtauto’s kunnen veel ondernemers niet tijdig aan deze voorwaarde voldoen. Hiervoor kunt u ontheffing aanvragen. De afhandeling van een aanvraag neemt tijd in beslag. Het is onwenselijk als ondernemers gedurende die tijd geen toegang hebben tot de milieuzone. Terwijl zij wel hebben geïnvesteerd in een nieuw en geschikt voertuig.

Om dit te voorkomen zal de gemeente tot en met 30 juni 2022 niet handhaven in de milieuzone. Deze tijd gebruikt de gemeente om alle ondernemers tijdig van de juiste ontheffing te voorzien. Heeft u een ontheffing nodig door de lange levertijd van een geschikte vrachtauto? Vraag dan uiterlijk 31 mei 2022 uw ontheffing aan. Dan kunt u uw ontheffing nog voor 30 juni krijgen. 

Dagontheffing

Tot en met 30 juni 2022 is het niet nodig om een dagontheffing aan te vragen voor de milieuzone.

Langdurige ontheffing

Kunt u aantonen dat u een geschikte vrachtauto voor de milieuzone heeft gekocht? Maar dat u deze nog niet geleverd heeft gekregen? Of bent u financieel niet in staat om een geschikte vrachtauto aan te schaffen? En komt uw bedrijf in gevaar omdat u niet meer in de milieuzone mag? Dan kunt u via het contactformulier een ontheffing aanvragen. Met deze ontheffing mag u voor een bepaalde tijd de milieuzone inrijden. Voor de ontheffing betaalt u kosten.

Controleer uw kenteken

Twijfelt u of uw voertuig in de milieuzone is toegestaan? Voer uw kenteken in op de website van het Expertisecentrum Milieuzones. Hier ziet u meteen of uw vrachtauto in de zone mag rijden.

Kaart

Uw mening
Uw mening