Wijkverbinders voor gezonde leefstijl

Helen Smees en Isabel Mens zijn allebei wijkverbinder. Delftenaren die hun best doen om de wijken leuker en aangenamer te maken. Ze zetten zich in voor meer verbondenheid in de stad. En voor een gezonde leefstijl. Waaronder het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik.    

Kennis overdragen

Helen Smees: “Ik woon in Buitenhof en ik vind het heel belangrijk dat mensen in de wijk elkaar beter leren kennen. Daarom zei ik ‘ja’ toen de gemeente me vroeg of ik een workshop over gezonde voeding wilde volgen. Ik ben daarna zelf die workshops gaan geven aan verschillende groepen bewoners. Het is heel leuk om kennis over te dragen en mensen bij elkaar te brengen.”

Preventieakkoord

Dat is ook de reden dat Smees de bijeenkomsten bezoekt over positieve gezondheid in de wijk. En heel concreet ook: het lokaal preventieakkoord. Dit akkoord richt zich onder meer op het voorkomen van ongezond gedrag. Zoals roken, alcohol- en drugsgebruik. Achttien Delftse organisaties hebben er al hun handtekening onder gezet. Smees: “Als bewoner denk ik graag mee over oplossingen. Ik zie om me heen veel jongeren die het echt moeilijk hebben.”

Bankjes

Tijdens de bijeenkomsten zoeken de deelnemers ook naar manieren om verbondenheid binnen wijken te bevorderen, vertelt ze. “Zo is voorgesteld om meer bankjes te plaatsen, waardoor wijkbewoners hopelijk gemakkelijker met elkaar in gesprek komen. Het lijkt me leuk als bewoners uit verschillende culturen in Poptahof er allemaal één beschilderen. Een kleurrijk geheel waarin iedereen zich herkent. Een ander aandachtspunt is dat Delftenaren en studenten elkaar beter gaan begrijpen. En hopelijk meer tot elkaar komen.”

Positieve gezondheid

Voor dat laatste zet ook Isabel Mens (21), student industrieel ontwerpen, zich van harte in. Ze heeft een tussenjaar, omdat ze bestuurslid is van ORAS. Dat is het ‘studentendeel’ van de medezeggenschapsraad van de TU Delft.

In dit jaar doet ze ook andere dingen, zoals wijkverbinder zijn. “Als ORAS kregen we het verzoek van de gemeente om mee te doen aan de bijeenkomsten over positieve gezondheid en het lokaal preventieakkoord. Ik heb er al een paar bijgewoond. Daar zijn ook altijd mensen van Brijder Verslavingszorg, het Louis Bolk Instituut, de GGD en de gemeente bij.”

Stem laten horen

Mens hoopt dat meer Delftenaren – en zeker ook studenten – wijkverbinder worden. “Als bestuurslid van ORAS zie ik het grote plaatje. Maar wat andere studenten vinden van wat we op de bijeenkomsten over positieve gezondheid en het lokaal preventieakkoord afspreken, weet ik niet. Iedereen – student én Delftenaar – zou zich vertegenwoordigd moeten weten. Ik hoop dat meer mensen als wijkverbinder hun stem laten horen.”

Meer weten of aanmelden als wijkverbinder? Stuur een e-mail naar positievegezondheid@delft.nl.