Achternaam kind kiezen

Bij uw eerste kind mag u kiezen of het kind de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Vanaf 1 januari 2024 is ook een dubbele achternaam mogelijk. De gekozen achternaam geldt daarna voor alle volgende kinderen.

Wel getrouwd / partnerschap

  • Het kind krijgt de achternaam van de vader of de duomoeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Of een dubbele achternaam? Leg hiervoor samen een verklaring af bij de gemeente. Dit kan uiterlijk tot het moment van de geboorteaangifte. Wij adviseren u dit al voor de geboorte te regelen. Maak een afspraak voordat u langskomt.

Niet getrouwd / geen partnerschap

  • Het kind krijgt de achternaam van de moeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader, duomoeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder eerst het kind erkennen. Wij adviseren u dit al voor de geboorte te doen.

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 kunt u kiezen voor een dubbele achternaam voor uw kind. Een enkele achternaam blijft ook mogelijk. Een dubbele achternaam kunt u alleen kiezen als:

  • dit uw eerste kind is
  • uw kind de Nederlandse nationaliteit heeft vanaf geboorte of erkenning

Dubbele achternaam van tevoren vastleggen

Wordt uw kind in 2024 geboren? En kiest u voor een dubbele achternaam? Dan kunt u de keuze voor de achternaam laten vastleggen. Dit kan voor de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte. Voor het laten vastleggen van een dubbele achternaam moet u samen naar de gemeente komen.

Voor de moeder is het vaak lastig om bij de geboorteaangifte te zijn. Daarom is het verstandig om de dubbele achternaam al voor de geboorte vast te leggen. Maak hiervoor een afspraak.

Overgangsregeling dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 geldt een overgangsregeling. Kinderen die tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 zijn geboren kunnen dan alsnog een dubbele achternaam krijgen. Dit kan alleen als het oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren.

Het aanpassen naar een dubbele achternaam kunt u vanaf 1 januari 2024 regelen bij de gemeente. U betaalt hiervoor wel kosten.

Kosten 2024
Aanpassen dubbele achternaam voor eerste kind€ 75
Aanpassen dubbele achternaam voor ieder volgend kind€ 50

Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap

Heeft u uw kind erkend? En gaat u later alsnog trouwen of een partnerschap aan? Dan kunt u eenmalig de achternaam van uw kind veranderen. Dit kan alleen op de dag van uw huwelijk of partnerschap. Daarna niet meer. Neem vooraf contact op met de gemeente als u de achternaam wilt laten wijzigen.

Ouders gelijk geslacht

Voor ouders van gelijk geslacht gelden andere regels. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.