Erkennen van een kind

Algemeen

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kunt u door een erkenning het vaderschap over uw kind krijgen. Een kind erkent u bij de gemeente. Maak voordat u langskomt een afspraak.

Beschrijving

Bij de erkenning moeten aanwezig zijn:

  • Degene die een erkenning doet
  • De moeder als het kind jonger is dan 16 jaar
  • Het kind zelf als het kind 12 jaar of ouder is 

Tweede kind

Bij het eerste kind moet de moeder meekomen. Vanaf het tweede kind is dit niet verplicht. U heeft dan wel toestemming van de moeder nodig om het kind te erkennen. De moeder moet wel meekomen als zij alleen het gezag over het kind wil houden.

Neem bij de afspraak mee:

  • Geldig identiteitsbewijs van uzelf (de erkenner)
  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Geldig identiteitsbewijs van het kind (als het kind 12 jaar of ouder is)

Is het kind in het buitenland geboren? Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit of woonde u lange tijd in het buitenland ? Informeer dan tijdig of u extra documenten nodig heeft.

Wanneer mogelijk?

U kunt uw kind tijdens de hele zwangerschap erkennen, bij de geboorteaangifte en verder tijdens het hele leven van het kind. Het is aan te raden uw kind al tijdens de zwangerschap te erkennen.

Toestemmingsformulier erkennen kind

Ouderlijk gezag

Sinds 1 januari 2023 krijgen de moeder en de partner bij de erkenning automatisch het ouderlijk gezag. Wilt u dat alleen de moeder het gezag heeft? Dan legt u dit bij de erkenning vast. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Erkenning vóór 1 januari 2023

Heeft u vóór 1 januari 2023 een (ongeboren) kind erkend? Dan krijgt bij de geboorte alleen de moeder automatisch het gezag over het kind.

Na de geboorte en erkenning van het kind kunt u als partner het gezamenlijk gezag aanvragen. Dit regelt u bij de rechtbank. Als u dit niet doet, heeft alleen de moeder het gezag.

Kosten

Er zijn geen kosten.

Meer informatie

Duomoederschap

Een duomoeder kan het kind van haar vrouwelijke partner erkennen. Een duomoeder krijgt dan het ouderschap over het kind. Zie de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Achternaam kiezen

Bij de erkenning van uw eerste kind maakt u de keuze voor de achternaam. Als u geen keuze maakt, krijgt het kind de achternaam van de moeder.