Alternatieven voor aardgas

Delft is in 2050 energieneutraal. Ook gebruiken we dan geen aardgas meer. In nieuwe wijken komen alleen nog goed geïsoleerde woningen. Deze hebben ook geen aansluiting meer op het aardgas. Tot 2050 worden ook bestaande woningen aardgasvrij. Er zijn verschillende alternatieven:

  • Elektrisch
  • Warmtenet
  • Duurzaam gas

Elektrisch

Bij een elektrische oplossing wekt u energie op om uw huis te verwarmen. Dit kan met een warmtepomp. Meestal heeft u hiervoor geen vergunning nodig. Wel moet u rekening houden met de regels voor het plaatsen. Let er bij het bepalen van de plek op dat u en uw buren geen last krijgen van het geluid van uw warmtepomp.

Warmtenet

Bij een warmtenet gaat er een leiding met warm water door de straat. Bewoners gebruiken deze warmte voor het verwarmen van hun huis. Het warme water kan van diep uit de grond komen (geothermie). Of van de industrie bij de havens van Rotterdam.

Duurzaam gas

Bij duurzaam gas verwarmt u uw huis zoals u gewend bent. Via een leiding komt duurzaam gas in uw woning. Een ketel zet het gas om in warm water. Dit duurzame gas kan biogas zijn (gas dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater). Of waterstofgas.

Welk alternatief?

Het hangt ervan af welk alternatief voor aardgas het beste is voor uw woning. Bijvoorbeeld van welke warmtebronnen er in uw wijk beschikbaar zijn. En hoe goed de isolatie is van uw huis.