Boekje over slavernijverleden

Bij de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op 1 juli heeft de gemeente het boekje Het slavernijverleden van Delft uitgegeven. U kunt het boekje gratis afhalen op diverse afhaalpunten in de stad. 

Rapport

De teksten in het boekje zijn gebaseerd op het Rapport slavernijverleden van Delft dat vorig jaar werd gepubliceerd. Dit op basis van het historische onderzoek van Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis. Het onderzoeksrapport was mede aanleiding voor het aanbieden van excuses door het college voor de rol van hun voorgangers in het slavernijverleden, in december 2023.

Gedeelde toekomst

Een belangrijke wens vanuit de stad is het breder toegankelijk maken van informatie, zoals het genoemde rapport. Daarom biedt de gemeente inwoners nu ook de publieksversie aan. “Ik vertrouw erop dat het ons inspireert om samen te werken aan een gedeelde toekomst en een inclusief Delft”, zegt Joëlle Gooijer, wethouder Inclusief samenleven, in het voorwoord.

Afhaalpunten

Heeft u interesse in het boekje? Dan kunt u een exemplaar afhalen op de volgende plaatsen in Delft: Bibliotheken OPEN en Voorhof, boekwinkel De Omslag, Oude Kerk, Nieuwe Kerk, Museum Prinsenhof Delft. Ook in de hal van het stadskantoor en in de burgerzaal van het stadhuis zijn de boekjes te vinden. Mogelijk komen er nog meer afhaalpunten bij. Het boekje is gratis. Werkt u op een school of in een buurthuis en heeft u meer dan één boekje nodig? Stuurt u dan een mail.

Bezoek ook de expositie

U kunt in het stadskantoor tot 17 juli de Slavernij Expositie van CANIDREAM zien. De expositie bestaat uit 14 bijzonder vormgegeven doeken. Deze geven informatie over de slavernij en het verzet tegen deze onmenselijke onderdrukking. Daarnaast leest u ook over ontwikkelingen in het hier en nu van Delft. Het stadskantoor aan het Stationsplein is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.