Buurtpreventie

Algemeen

Steeds meer inwoners maken gebruik van (online) buurtpreventiegroepen om hun buurt of wijk veiliger te maken. Wilt u een groep starten? Meld deze aan bij de gemeente.

Ondersteuning

Als beheerder van het buurtpreventieteam kunt u rekenen op hulp van de gemeente:

  • 2 keer per jaar mag u bij een overleg zijn met politie, gemeente en andere buurtpreventieteams. U krijgt tips en bespreekt de inbraken in woningen van de afgelopen tijd.
  • 1 keer per jaar is er een training en bespreekt u met elkaar voorbeelden uit de praktijk.

Buurtpreventie

In Delft zijn verschillende (online) buurtpreventiegroepen actief. Buurtbewoners kunnen via hun mobiele telefoon berichten naar elkaar sturen. En verdachte situaties in de wijk melden. Dit kan door samen een chatgroep aan te maken. Zo helpt u mee om uw wijk of buurt veiliger te maken.

Hoe werkt het?  

Ziet een bewoner een verdachte situatie in de buurt? Dan belt deze eerst 112 en stuurt daarna een bericht in de chatgroep. Iedereen binnen de groep ontvangt de melding. En is dus gelijk op de hoogte van de situatie en extra alert. Ondertussen kan de politie tot actie overgaan.

Signalen herkennen

Hoe herkent u een verdachte situatie? Kijk bij de volgende onderwerpen voor tips en informatie waar u met de buurtpreventie mee aan de slag kunt.

Extra ogen en oren 

De gemeente en politie zijn blij met deze burgerinitiatieven. De politie en andere toezichthouders kunnen niet overal tegelijk zijn. Via buurtpreventiegroepen helpen bewoners mee om een groot gebied in de gaten te houden. Hiermee zijn zij de extra ogen en oren in de wijk.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het opstarten of uitbreiden van een (online) buurtpreventiegroep? Neem contact op met de gemeente. U kunt bijvoorbeeld informatie of voorbeeldbrieven aanvragen over regels binnen een buurtpreventiegroep. Of over het aanmaken van een groep of het informeren van uw buurtbewoners.

Zie ook