Delftse luchtbedden gaan de wereld over

Op grote festivalcampings zie je het regelmatig gebeuren: na afloop blijven er bergen kapotte tenten en luchtbedden achter op het veld. Dat kan anders, vond Sam Ninaber van Eijben. Hij richtte OOMPH Industries op, een bedrijf dat recyclebare luchtbedden maakt.

“Of je nu een luchtbed van 10 of 300 euro hebt, een ding weet je zeker: ze gaan altijd lek”, vertelt Sam. “Toen dacht ik, wat als je dat als gegeven neemt? En dan een luchtbed maakt met een zo klein mogelijke milieu-impact?”

Gezond slapen

Zijn zoektocht leidde tot een ultralicht luchtbed dat je eenmalig opblaast en daarna goed kun recyclen. “In gewone luchtbedden zitten veel weekmakers”, vertelt hij. “Die zijn slecht voor je gezondheid en maken recyclen onmogelijk. Wij gebruiken een kunststof zonder weekmakers, vergelijkbaar met het plastic van voedselverpakkingen. Dat is beter voor het milieu en gezonder om op te slapen.”

Testen op de camping

De eerste vuurproef kwam op Lowlands en Down The Rabbit Hole. Daar werden de luchtbedden afgelopen jaren onder de naam Zzz Land verhuurd aan bezoekers. Voor een klein bedrag konden festivalgangers een kant-en-klaar opgeblazen matras ophalen. De luchtbedden bleken behoorlijk betrouwbaar. Tijdens een meerdaags festival wordt slechts 1,7 procent omgewisseld voor een nieuwe.

Van luchtbed tot luchtbed

Na afloop van het festival gaan alle luchtbedden terug naar de fabriek, waar het plastic hoogwaardig wordt gerecycled tot nieuwe luchtbedden. Daardoor is de totale milieu-impact 97 procent lager dan bij gewone luchtbedden. “Veel mensen vinden het even wennen, want meestal is hergebruik natuurlijk beter”, aldus Sam. “Maar bij luchtbedden – die snel lek gaan en die je vaak toch maar een paar keer per jaar gebruikt – komt die berekening anders uit.”

Ook voor crisissituaties

Deze zomer liggen de luchtbedden op meer dan veertig Europese festivals. De volgende stap? “We weten dat we een product van hoge kwaliteit hebben en kunnen snel grote aantallen leveren. Daarom leveren we de luchtbedden nu ook als Soku Minute Mattress voor rampen en andere noodsituaties.” 

200 slaapplekken

Dat is bijvoorbeeld een uitkomst voor luchthavens, die bij een stroomstoring of noodweer duizenden mensen moet opvangen. Maar ook in rampgebieden waar in korte tijd veel slaapplekken nodig zijn. Veldbedden zijn vaak maar in een beperkt aantal, of helemaal niet. Bovendien zijn ze lastig te vervoeren en kost het opzetten veel tijd. “Onze luchtbedden zitten op rollen van vijftig en zijn daardoor gemakkelijk op te slaan. Met één opblaasapparaat kan iemand in een uur tijd tweehonderd slaapplekken creëren.” 

Waardige rust

Een plek om te rusten is in crisistijd geen extra, benadrukt Sam. “Het is een mensenrecht. Met Soku willen we waardige rust mogelijk maken, waar en wanneer dat nodig is.”

Sam Ninaber poseert op het gras naast de Nieuwe Kerk met één van zijn luchtbedden
Fotograaf: Erwin Dijkgraaf