Doe-het-zelf isolatieactie

Meer comfort, minder energieverbruik en een lagere energierekening? Dan is het isoleren van uw huis een slimme keuze! Als u het isoleren zelf uitvoert, kunt u een cadeaubon krijgen van € 1.500.

Zelf isoleren

Met de cadeaubon koopt u isolatiemateriaal voor de vloer, kruipruimte, dak (binnenkant) en/of gevel (binnenkant). Met deze materialen kunt u zelf gaan isoleren. Het voordeel van zelf isoleren is dat u bespaart op de arbeidskosten. U heeft daarnaast niet te maken met lange wachttijden.

Voordelen op een rij

 • De materialen koopt u met de cadeaubon
 • U hoeft geen geld voor te schieten
 • U kunt direct en zelf aan de slag in uw huis
 • U krijgt meer wooncomfort en u verbruikt minder energie

Video uitleg isolatieactie

Voor wie?

Bent u eigenaar van de woning? Dan krijgt u de cadeaubon als u voldoet aan de voorwaarden:

 • U heeft een eigen koopwoning en u bent geen lid van een VvE
 • De WOZ-waarde van uw huis is lager dan € 429.000 (op 1 januari 2022)
 • Uw huis heeft een energielabel D of lager, of aantoonbaar 2 slecht geïsoleerde bouwdelen

Voor elke woning die aan de voorwaarden voldoet is maximaal 1 cadeaubon mogelijk.

Cadeaubon aanvragen

Heeft u een brief gekregen van de gemeente? Dan kunt u de cadeaubon online aanvragen. Gebruik uw persoonlijke code die in de brief staat. Het aanvragen duurt enkele minuten. U krijgt de cadeaubon daarna direct in uw e-mail.

Geen brief gekregen?

Heeft u geen brief gekregen? Maar denkt u wel recht te hebben op de cadeaubon omdat u aan alle voorwaarden voldoet? Dan kunt u de bon aanvragen via de website van de WoonWijzerWinkel.

Geef uw adres door en zorg voor minimaal 2 foto’s per bouwdeel dat u gaat isoleren. Of een afschrift van uw energielabel. De WoonWijzerWinkel beoordeelt uw aanvraag binnen 10 werkdagen. Heeft u recht op de cadeaubon? Dan krijgt u een e-mail met uw unieke code.

Waar te besteden?

Met de cadeaubon kunt u isolatiematerialen kopen bij alle vestigingen van Gamma, Praxis en Karwei in Nederland. Of bij de WoonWijzerWinkel (website of winkel in Rotterdam). Het is mogelijk om de cadeaubon op te delen en te gebruiken bij meerdere bouwmarkten.

Na uw aanvraag is de cadeaubon 6 maanden geldig. Zorg ervoor dat u de producten binnen deze periode koopt.

Na afloop

U moet bewijzen dat u de maatregelen heeft aangebracht. Maak hiervoor foto’s van de situatie voor, tijdens en na de werkzaamheden. En bewaar de originele kassabonnen. Na uw eerste aankoop krijgt u een e-mail met het bewijsformulier. Hier kunt u uw foto’s en kassabonnen uploaden. In het formulier staat tot wanneer u dit kunt invullen. 

Het kan zijn dat de gemeente een controle uitvoert of u de isolatie correct heeft toegepast in uw woning. Is dit niet het geval? Dan kan de gemeente de subsidie terugvorderen.

Hulp nodig bij het isoleren?

U kunt de bouwmarkt bellen voor gratis advies over materialen. Wilt u graag dat iemand langskomt bij u thuis? Via de WoonWijzerWinkel kunt u iemand langs laten komen die u helpt met isoleren. Dit kost € 175. Het bedrag gaat van uw cadeaubon af. U mag geen aannemer of installateur betalen van de cadeaubon.

Meer informatie

Meer informatie over het isoleren van uw woning vindt u op de websites:

Waarom doet de gemeente dit?

De gemeente heeft het Isolatieplan Delft gemaakt. In dit plan staat hoe we aan de slag gaan om woningen in heel Delft te isoleren. Zo besparen we energie, wordt de energierekening lager en zijn woningen voorbereid op de aardgasvrije toekomst. Dit doen we door bewoners te stimuleren en praktische hulp te geven. De doe-het-zelf isolatieactie is een van de 12 maatregelen uit het plan.

Vragen en antwoorden

Een goed geïsoleerde woning heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor meer comfort omdat de temperatuur beter wordt vastgehouden. In de winter blijft het daardoor warmer en in de zomer koeler.

Ook bespaart u veel energie door het isoleren van uw woning. Dit komt omdat er minder warmte verloren gaat door muren, dak en vloer. Dit zorg voor een lagere energierekening. Het isoleren van uw woning is daarom een goede investering op de lange termijn.

Verder zal een goed geïsoleerde woning aantrekkelijker zijn voor een volgende koper. Hierdoor kan de waarde van uw woning stijgen.

Het isoleren van uw woning zorgt voor een lagere energierekening. Hoeveel u bespaart hangt af van het soort woning. En de prijs van gas en elektriciteit. 

In de tabel ziet u hoeveel geld u ongeveer per jaar kunt besparen met isoleren. De berekening gaat uit van € 1,20 per kuub aardgas en € 0,25 per kWh stroom.

Soort woningVloerisolatieDakisolatieVoorzetwand
Tussenwoning€ 100€ 450€ 210
Hoekwoning€ 160€ 500€ 480
2-onder-1-kap-woning€ 200€ 550€ 500
Vrijstaande woning€ 300€ 800€ 700

Bij een tussenwoning is het gebruik van aardgas lager dan bij een vrijstaande woning. Dit komt omdat een vrijstaande woning meer oppervlakte heeft. En meer warmte verliest als er geen of matige isolatie is. Daarom is de besparing bij een vrijstaande woning hoger als u deze isoleert.

Kijk voor meer informatie op de website van MilieuCentraal

U kunt met de cadeaubon isolatiematerialen kopen met een Rd-waarde van minimaal 3,5 m2K/W. Producten voor de afwerking van materialen kunt u er niet mee kopen. Biedt de bouwmarkten ‘all-in’ pakketten, waarbij zowel isolatiemateriaal en afwerkingen te koop zijn? Dan kunt u de cadeaubon hiervoor ook gebruiken.

De isolatiemaatregelen moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U voert het werk zelf uit, of vraagt hiervoor een bekende
 • U mag alleen isolatiemaatregelen uitvoeren die niet in strijd zijn met de Wet natuurbescherming. Spouwmuurisolatie en buitendakisolatie zijn niet toegestaan.
 • Met de isolatiemaatregelen haalt u een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 m2K/W
 • U isoleert bij vloer- of dakisolatie minimaal 20m2 en bij een gevel minimaal 10m2
 • U moet een bewijsformulier invullen ter controle van de door u uitgevoerde isolatiemaatregelen

U kunt online het saldo op uw cadeaubon inzien.

Is uw cadeaubon verlopen? Neem dan contact op met de WoonWijzerWinkel. Stuur een e-mail naar info@woonwijzerwinkel.nl of bel 010 - 747 01 47. De WoonWijzerWinkel kan de geldigheidsdatum voor u aanpassen. Tot uiterlijk 31 december 2026.