'Enthousiast maken voor techniek'

Unit A10 aan de Rotterdamseweg 370 in Delft is het kloppend hart van lasersnij- en graveerservice Luxigo, een samentrekking van Lux (licht) en Exigo (nauwkeurig). Het bedrijf van afgestudeerd werktuigbouwkundige Daan van Duijn (32) groeide in tien jaar uit tot dé creatieve werkplaats van Delft. Daarnaast stelt hij zijn bedrijf vier keer per jaar open voor leerlingen die zich oriënteren op een opleiding of een baan.

Lokaal en nationaal

Wanddecoratie, relatiegeschenken, borrelplanken, bedrijfslogo’s, plattegronden (ja, ook van Delft), Luxigo maakt alles. De particulier kan er terecht, maar ook de makelaar die onlangs nog 400 gegraveerde borrelplanken in de vorm van een wijnglas bestelde. Lokale en nationale bedrijven en organisaties kloppen er graag op de deur, Delftse bouwkundestudenten zijn er kind aan huis. Ze weten de weg snel te vinden voor onderdelen voor hun afstudeermaquettes. 

Ondernemen

Van Duijn is oprichter en eigenaar van Luxigo. Hij heeft een medewerker in vaste dienst (‘maar ik ben niet de baas’), er is een stagiair aan het werk en zijn vader levert hand- en spandiensten. Als student leerde hij alles over werktuigbouwkunde, het ondernemerschap en het overbrengen van kennis leerde hij zichzelf. “Ik kwam er mee in aanraking toen ik in 2019 werd gevraagd om op het Stanislas College aan het Westplantsoen mee te doen aan het project Ontwerpen en Ondernemen. Ik heb er zelf op school gezeten en organiseer er nog steeds jeugdkampen. Het project hield in dat tweedeklassers een feest moesten organiseren voor brugklassers. Ik leerde ze bijvoorbeeld hoe in- en verkoop werkt, wat marges zijn en hoe je uitrekent wanneer je quitte speelt of winst maakt.”  

Techniekonderwijs

Van Duijn merkte dat hij het hartstikke leuk vond om te doen en wilde zijn kennis van techniek en ondernemen graag delen met anderen, vooral jongeren. Hij komt in contact met JINC, een landelijke organisatie met meer dan 850 partners in het bedrijfsleven die kansenongelijkheid onder jongeren wil bestrijden. De organisatie ondersteunt jongeren zich te ontwikkelen en helpt ze om de juiste opleiding te volgen. “Ik ben een enorme voorstander van meer praktijkgericht onderwijs op scholen”, vervolgt hij. “Daarom heb ik ja gezegd op de vraag van JINC om mee te doen met hen. Ik stel mijn bedrijf vier keer per jaar open voor leerlingen van 11,12 jaar, zeg maar groep 7 en 8. Ze komen een ochtend kijken om te zien wat wij hier doen.”

Mega-enthousiast

“Ik leg uit wat een laser is, vertel iets over de techniek die erachter zit, hoe een lasersnijmachine werkt en waar de rode noodknop voor dient. Ze mogen er zelf op drukken om te zien wat er dan gebeurt. Ze maken een tekening in de computer. De pc stuurt de laser- en snijmachine aan die de tekening vervolgens graveert in een houten of plastic sleutelhanger. Die mogen ze mee naar huis nemen. Sommige leerlingen worden mega-enthousiast, kunnen niet stoppen met vragen stellen. Daar kan ik zo van genieten.” 

In de toekomst hard nodig

“Daarom zou ik eigenlijk nog wel meer willen doen, meer de combinatie zoeken van bedrijf én onderwijs. Maar dan moet ik verhuizen, want ruimte voor bijvoorbeeld workshops heb ik nu niet. Ik vind het superbelangrijk dat we talent ontdekken, zien waar jongeren enthousiast van worden. En dat ze ontdekken dat een opleiding of een baan in de techniek heel leuk is.”