Financiering verduurzamen monumenten

Het verduurzamen van uw monument hoeft u niet altijd helemaal zelf te betalen. Wilt u aan de slag? Bekijk welke subsidies en leningen er zijn. En hoe de gemeente u kan helpen.

Subsidie voor advies

Bij het Nationaal Restauratiefonds kunt u subsidie voor advies over duurzaamheid krijgen. Dit kan voor een gemeentelijk en een rijksmonument. De vergoeding is maximaal € 1.000. U moet het onderzoek laten uitvoeren door een deskundig bureau dat op de website van het fonds staat.

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen via het Nationaal Restauratiefonds ook meedoen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzamen Monumenten. U krijgt dan advies over en begeleiding bij bijvoorbeeld:

  • Keuze aan maatregelen voor verduurzamen
  • Beoordelen van plannen en/of offertes
  • Financiering of subsidie aanvragen
  • Vergunning aanvragen

Subsidies voor verduurzamen

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u aanvragen voor het verduurzamen van een monument. Dit kan voor een gemeentelijk en een rijksmonument.

Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) uw gebouw verduurzamen? Dan kunt u de Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE) aanvragen.

Lening energiebesparende maatregelen

  • Heeft u een gemeentelijk monument? Dan kunt u bij de gemeente een lening aanvragen  voor energiebesparende maatregelen.
  • Heeft u een rijksmonument? Dan kunt u een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen bij het Nationaal Restauratiefonds. Zowel eigenaren als vve's kunnen de lening aanvragen.

Advies van de gemeente

De gemeente denkt graag met u mee over de mogelijkheden voor een lening of subsidie. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente.