Gladheid melden

Algemeen

Is het op straat glad door sneeuw of bevriezing? Meld het bij de gemeente.

Beschrijving

U kunt uw melding ook doorgeven via telefoonnummer 14015.

Status van uw melding

Op de Meldingenkaart ziet u of de gemeente uw melding heeft afgehandeld. Ook ziet u of iemand anders al een melding over de gladheid heeft gedaan. 

Wat kunt u zelf doen?

De gemeente zorgt dat iedereen binnen een straal van 400 meter een bestrooide doorgaande weg kan bereiken. Dit binnen een redelijke periode na het ontstaan van de gladheid. En binnen de mogelijkheden in een extreme situatie. Maar ook u kunt uzelf ook voorbereiden op de gladheid:

  • Luister naar waarschuwingen en het weerbericht op radio en tv
  • Bereid u voor op winterse omstandigheden, zoals met winterbanden en schoenijzers
  • Pas uw rijgedrag aan
  • Help de stoep begaanbaar te houden door zelf sneeuw te schuiven of te strooien. Bij de bouwmarkt kunt u strooizout kopen. Hiervoor kunt u niet bij de gemeente terecht. Ook plaatst de gemeente geen zoutbakken langs de weg.

Milieu

Het zout waarmee de gemeente strooit heeft een milieuvriendelijk karakter. En werkt heel goed op vochtige en bereden wegen. Het inrijden van het zout zorgt voor het beste resultaat.

Waar strooien?

De gemeente zorgt dat hoofdwegen, doorgaande fietspaden en routes van het openbaar vervoer goed begaanbaar blijven. Daarnaast zorgt de gemeente dat ontsluitingswegen in de wijk vrij blijven van sneeuw en ijs. Dit geldt ook voor de wegen rondom openbare gebouwen. Zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en stations. Bij langdurige sneeuw en ijzel strooit de gemeente ook bij bushaltes.

Strooiroutes 

De gemeente probeert om zo veel mogelijk wegen te strooien. Helaas is het niet mogelijk om alle wegen strooien. Zo strooit de gemeente niet in woonwijken, maar alleen op vaste strooiroutes.

Wanneer strooien?

Langs veel wegen staan gladheidmeldsystemen. Die meten de luchtvochtigheid en de temperatuur van de lucht en het wegdek. Met deze gegevens voorspelt een weerbureau de gladheid. En geeft dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Daarna besluit de gemeente om tot actie over te gaan. Het strooien gebeurt binnen 30 minuten na de oproep.

De gemeente strooit pas als het ook noodzakelijk is. Bij normale winterse omstandigheden strooit de gemeente niet tussen 23.00 en 4.00 uur. Dit gebeurt uiteraard wel bij aanhoudende gladheid door sneeuw en ijzel. Dan gaat het strooien door tot alle hoofdwegen begaanbaar zijn.