Hartige taarten in hartje Delft

Van directiesecretaresse in Rotterdam tot culinair brein van een ambachtelijke hartige taartenwinkel én voorzitter van winkeliersvereniging De Klis. Esther van Luin moet er in haar sfeervolle Les Gateaux aan het Vrouwjuttenland wel een beetje om glimlachen. “Als er dingen op mijn pad komen die ik echt interessant vind, ga ik er helemaal voor. Dat was zo met de taarten en dat is nu zo met De Klis. Ik sta er open in en probeer er het beste van te maken.”

Betoverende romantiek

Eerst maar even de switch van directietafel naar snijplank. Esther van Luin was zo’n 27 jaar geleden wel klaar met de wereld van business suits en veel te dure leasebakken; ze wilde iets leukers met haar leven dan Rotterdamse zakenlui pamperen. De reizen met haar man Bram naar Frankrijk brachten haar op een idee: de heerlijke smaken en betoverende romantiek van het land van Marianne naar Nederland brengen. Niet in een restaurant – daar waren er al genoeg van – maar in een taartenwinkel, ergens in een historisch pandje in een leuke stad. "Ik kom uit Pijnacker, dus Delft was altijd wel een optie. Maar vind maar eens een leuk pandje in zo’n mooie stad.”

Experimenteren

Dat lukte. “Ik was thuis al langer bezig met experimenteren met hartige taarten en wilde echt iets in die wereld gaan doen. Bij de Voorburgse bakker Van der Burg gebruikte ik destijds een dag in de week zijn ovens. Ik volgde een korte bakkersopleiding en daarna ben ik begonnen met het snijwerk onder de knie krijgen. Prei snijden, uien snijden, tomaten snijden. Hele bergen. Tot je er suf van wordt. Maar ik vond het leuk en was verkocht.”

Slagerswinkel

Lang verhaal kort: Esther van Luin stapte naar de Kamer van Koophandel, legde de naam Les Gateaux (De Taarten) vast en vond de voormalige slagerswinkel op het Vrouwjuttenland 10a. “Een droom die werkelijkheid werd”, zegt ze. Veel van de oude accenten in het pand zijn bewaard gebleven. Precies zoals dat hoort bij een winkel waar je hartige (en op aanvraag ook zoete) ambachtelijke taarten koopt. 

Altijd nadenken

“Het is niet groot, maar dat wilde ik ook niet. Ik hou van sfeer en die vind ik niet in megagrote bestellingen. De oven die je hier ziet heeft zijn limiet. Daar doe ik het mee.” Kwaliteit voor kwantiteit, het is Esther van Luin ten voeten uit. Vers deeg, vers vlees, verse groenten, mooie kazen. En dat in een verbazingwekkende diversiteit. Franser wordt het niet. “En ik ben nooit klaar”, bekent ze. “Altijd aan het nadenken over nog weer nieuwe combinaties. Tsja.”

Uitdagingen

En dan is ze dus ook nog voorzitter van De Klis, als opvolger van Herman Weyers, die in Van Luin de ideale hoeder zag van de kruiwagen vol ondernemende Delftse kikkers. “We zijn in De Klis met ongeveer tachtig ondernemers. Als gesprekspartner van de gemeente Delft en het Bestuurlijk Overleg Binnenstad (BOB) denken we mee over de uitdagingen die we hebben. Hoe halen we meer toeristen naar Delft en houden we de stad levendig, hoe gaan we om met het parkeervraagstuk en de 0-emissie, hoe houden we ondertussen de bevoorrading van de bedrijven op peil. Als we de Delftse variant van de Negen Straatjes van Amsterdam willen zijn, moeten we daar met z’n allen hard voor knokken.”

Meer gezichten

En dat gebeurt? Het gezicht van Esther van Luin zegt ‘mwoah’. “In alle eerlijkheid: met zoveel belangen op het spel, zou ik wel wat meer enthousiasme vanuit de ondernemers willen zien. Nu mis ik nog wel eens wat gezichten op de ledenvergaderingen.” De winkelbel rinkelt. Een volgende klant die een hartige Les Gateaux komt oppikken. Vrienden uitnodigen, kaarsje op tafel, glaasje champagne erbij. En dan genieten. La Douce France in Delft…

Tekst Karl Flieger | Foto Erwin Dijkgraaf

Les Gateaux