‘In het hospice vieren we ook het leven’

Dick de Leeuw en Karin Stokbroeckx zijn vrijwilligers bij Hospice Delft.  Dick zet zich in als bestuursvoorzitter. Karin heeft direct contact met bewoners. Ze vertellen graag meer over hun werk voor het hospice. Hier zetten vrijwilligers zich in voor de zorg aan terminaal zieke mensen. 

Dingen mogelijk maken

“Vrijwilligerswerk heeft altijd een aantrekkingskracht op mij gehad”, vertelt Dick. Hij is niet alleen vrijwilliger bij Hospice Delft, maar ook nog (interim) voorzitter van twee bridgeclubs en chauffeur van de BUDD- bus van Delft voor Elkaar.
In 2020 kwam Dick als vrijwilliger bij het hospice. Eerst als secretaris, later, in 2021 als voorzitter. De taak van het bestuur, en dus ook van de voorzitter, is om te ondersteunen en dingen mogelijk te maken. Voor bewoners én vrijwilligers.

Wens bewoner centraal

“Ons hospice is voor het grote deel afhankelijk van vrijwilligers”, vertelt hij. “Maar liefst tachtig vrijwilligers zijn aan ons verbonden. Zij staan in direct contact met de bewoners.” Maar onze vrijwilligers bieden ook hulp bij mensen thuis. En die hulp is heel divers: van het zorgen voor eten, drinken of huishoudelijke taken. Tot het doen van een spelletje, voorlezen of een praatje maken. “De wens van de bewoner staat centraal”, benadrukt Dick.

Uitgebreide training

Karin is ook vrijwilliger bij het hospice, en heeft direct contact met bewoners. Hoe is het om hospice-vrijwilliger te zijn? “Iedereen werkt op zijn of haar eigen manier”, legt Karin uit. Dat kan ook gelukkig, want iedereen is anders.” Dat betekent niet dat alles kan: “Vooraf krijg je een uitgebreide training. Over hoe je communiceert, hoe je iemand zoveel mogelijk steunt, maar ook hoe je je eigen grenzen bewaakt.” Er is ook veel steun tijdens het werk. “Je kunt soms best heftige dingen meemaken, maar daar worden vrijwilligers hier goed bij geholpen.”

Er zijn voor bewoners 

“In ieder geval is het belangrijk om er te zijn voor de bewoners en hun familie”, vindt Dick. “Ontspannenheid, humor, empathie en echt kunnen luisteren. Je doet het niet voor jezelf. Natuurlijk, het is mooi dat het dankbaar werk is en dat het gewaardeerd wordt. Maar het gaat hier bovenal om de bewoners. Dat die nog een goede tijd hebben.” 
Het is dan ook zeker ook niet zo dat er in het hospice altijd een droevige stemming heerst: “Integendeel, er mag ook gelachen worden”, zegt Dick. “Onze bewoners maken vaak nog mooie momenten mee. We hebben hier zelfs trouwerijen gehad. In het hospice vieren we ook het leven.”

Vrijwilligers Informatie Punt Delft 

Vrijwilligers zijn voor veel verenigingen en stichtingen onmisbaar. Ook in Delft. In maart zet Delft voor Elkaar vrijwilligers extra op de kaart tijdens de maand van de vrijwilliger. Delft helpt Elkaar is het online platform dat vrijwilligers aan vrijwilligersvacatures koppelt. 

Wilt u liever iemand persoonlijk spreken? Dan kunt u terecht bij het nieuwe Vrijwilligers Informatie Punt Delft  aan de Van Bleyswijckstraat 91, beneden in de hal.